26 noiembrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Comunicate » Fiecare al șaselea moldovean administrează medicamente compensate
Fiecare al șaselea moldovean administrează medicamente compensate

Fiecare al șaselea moldovean administrează medicamente compensate

2 martie 2016, 12:58

În 2015, fiecare al şaselea moldovean sau 590 000 de moldoveni au beneficiat de medicamente compensate, comunică CNAM. Cei mai mulţi dintre deținători de polițe medicale, 346 de mii, au primit medicamente compensate pentru tratamentul maladiilor cardiovasculare, iar circa 80 de mii – preparate antidiabetice orale şi insulină.

Potrivit cifrelor oferite de CNAM, volumul total al cheltuielilor pentru medicamentele parţial sau integral compensate în 2015 a depășit suma de 279 mln 720 mii de lei, ori cu 35,8% mai mult faţă de 2014. Majorarea cheltuielilor pentru medicamentele compensate este explicată de CNAM prin creşterea numărului de beneficiari de medicamente compensate, majorarea cu 20%, din noiembrie 2015, a ratei de compensare a patru grupuri de medicamente pentru tratamentul bolilor cardiovasculare, dar şi creşterea preţurilor la medicamentele.

Astfel. în structura cheltuielilor pentru medicamentele compensate în anul 2015, cea mai mare pondere sau 33,55% a revenit preparatelor pentru tratamentului diabetului zaharat, urmate de 31,90% pentru maladiile cardiovasculare. În acelaşi timp, cota preparatelor compensate integral din fondurile AOAM a constituit peste 65% din volumul total al cheltuielilor efectuate pentru medicamente compensate.

În prezent CNAM compensează 87 de denumiri comune internaţionale de medicamente. Lista preparatelor poate fi consultată la medicul de familie, în farmacii, la Linia Verde a CNAM (0 800 99999) şi pe site-ul CNAM.

Reamintim, medicamentele compensate sunt destinate preponderent bolnavilor cu afecțiuni cronice, printre care: diabet zaharat, afecţiuni cardiovasculare, gastrointestinale, oftalmologice, respiratorii. La fel, de preparate compensate beneficiază gravidele și copiii cu vârsta de până la 5 ani.

CNAM mai comunică că pentru a beneficia de preparate integral sau parţial compensate, medicul de familie sau, după caz, medicul endocrinolog, psihiatru sau neurolog eliberează o reţetă, în care indică denumirea comună internaţională a medicamentului sau substanța activă a preparatului. Acest principiu de prescrie a fost adoptat de  CNAM începând cu anul 2012 pentru ca beneficiarii să-și poată să-și aleagă preparatul după costul lui și preferințele personale pentru o marcă sau alta de medicamente

În 2015, au eliberat medicamente compensate în cadrul sistemului AOAM, pe întreg teritoriul Republicii Moldova 253 de prestatori de servicii farmaceutice.

MedNews: Sursa CNAM

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Fiecare al șaselea moldovean administrează medicamente compensate Reviewed by on . În 2015, fiecare al şaselea moldovean sau 590 000 de moldoveni au beneficiat de medicamente compensate, comunică CNAM. Cei mai mulţi dintre deținători de polițe În 2015, fiecare al şaselea moldovean sau 590 000 de moldoveni au beneficiat de medicamente compensate, comunică CNAM. Cei mai mulţi dintre deținători de polițe Rating: 0
scroll to top