18 septembrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Finanțarea sistemului de sănătate a început să se facă selectiv
Finanțarea sistemului de sănătate a început să se facă selectiv

Finanțarea sistemului de sănătate a început să se facă selectiv

5 februarie 2016, 16:44

În ianuarie, doar unitățile medicale publice și farmaceutice și-au primit toți banii, instituțiile prestatoare de servicii medicale private – încadrate în sistemul de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM) – au rămas fără finanțare, din cauza datoriilor de 144, 2 milioane lei a Ministerului Finanţelor către fondurile AOAM.

Potrivit unui comunicat de presă al CNAM, pentru luna ianuarie, unitățile medicale publice și farmaceutice contractate de CNAM și-au primit toți banii planificați în bugetul provizoriu al fondurilor de AOAM pentru anul 2016.

CNAM a informat că şi-a onorat obligaţiile faţă de prestatorii publici, achitând 280 milioane lei planificate în bugetul provizoriu pentru serviciile medicale și farmaceutice. Aceasta doar pentru că a utilizat mijloacele din fondul de rezervă al AOAM pentru a suplini datoria transferurilor bugetare pentru cele 15 categorii de persoane asigurare de Guvern.

Totodată, în prima săptămână a lui februarie, compania a avut datorii și faţă de instituţiile farmaceutice, în sumă de 33,3 milioane lei.

Conform datelor statistice publicate în același comunicat, în prima lună a anului curent, cele mai multe venituri acumulate în fondurilor AOAM au fost acumulate din primele AOAM în formă de contribuţie procentuală din salariu, în sumă de 179,7 milioane lei. În același timp, cele mai puține venituri au fost din transferurile de la bugetul de stat pentru categoriile de persoane asigurare de Guvern – 50,0 milioane lei,  ceea ce a constituit puțin peste un sfert (25,7%) din veniturile planificate de 194,2 milioane lei.

Astfel, pentru ianuarie 2016 în fondurile AOAM au fost acumulate 248,1 milioane lei, cu 132,8 milioane mai puţin decât suma planificată.

MedNews Sursa: CNAM

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Finanțarea sistemului de sănătate a început să se facă selectiv Reviewed by on . În ianuarie, doar unitățile medicale publice și farmaceutice și-au primit toți banii, instituțiile prestatoare de servicii medicale private - încadrate în siste În ianuarie, doar unitățile medicale publice și farmaceutice și-au primit toți banii, instituțiile prestatoare de servicii medicale private - încadrate în siste Rating: 0
scroll to top