24 octombrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Transplantul medular ar putea fi realizat la Institutul Oncologic
Transplantul medular ar putea fi realizat la Institutul Oncologic

Transplantul medular ar putea fi realizat la Institutul Oncologic

9 februarie 2016, 14:12

Transplantul medular ar putea fi realizat la Institutul Oncologic, dacă nu ar lipsi filtrele HEPA de sterilizare a aerului din boxele pentru pacienți. „Momentan, suntem la jumătate de cale. Pentru a implementa și această metodă de tratament la Institutul Oncologic, dispunem de două aparate de secvenționare și înghețare a celulei stem din proiectul JICA și avem pregătite boxele reparate din proiectul austriac ADA, dar ne lipsesc filtrele pentru sterilizarea aerului”, a comunicat pentru MedNews Victor Cernat, directorul Institutului Oncologic.

Pentru ca transplantul de măduvă osoasă să fie posibil la Institutul Oncologic, potrivit lui Cernat, mai sunt necesare încă 5-6 milioane lei. Banii ar urma să fie utilizați pentru dotarea cu filtrele necesare de sterilizare a aerului din două boxe pentru pacienții. Directorul Institutului Oncologic a mai comunicat că pentru lansarea transplantului medular, personalul medical este pregătit și că se duc negocieri între ministerele Sănătății a Republicii Moldova și România de realizare a acestui obiectiv.

De menționat, procedura de transplant medular presupune ca pacienții să trăiască în decurs de 2-3 săptămâni în boxele sterilizate, din cauza imunității scăzute până la nivelul nul.

Din o sută de pacienți adulți oncologici care necesită transplant medular, doar 6-8 pacienți, care au trecut perioada de remisiune a maladiei după radioterapie, au șansa să le fie efectuat transplantul. Unul din aceste cazuri fericite ar putea fi cazul mediatizat al Elenei Mocrii, diagnosticată de medicii de la Institutul Oncologic cu leucemie acută și care acum prezintă o dinamică pozitivă de remisiune.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Transplantul medular ar putea fi realizat la Institutul Oncologic Reviewed by on . Transplantul medular ar putea fi realizat la Institutul Oncologic, dacă nu ar lipsi filtrele HEPA de sterilizare a aerului din boxele pentru pacienți. „Momentan Transplantul medular ar putea fi realizat la Institutul Oncologic, dacă nu ar lipsi filtrele HEPA de sterilizare a aerului din boxele pentru pacienți. „Momentan Rating: 0
scroll to top