10 aprilie 2019

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » În Republica Moldova se fac anual 80.000 de donări de sânge
În Republica Moldova se fac anual 80.000 de donări de sânge

În Republica Moldova se fac anual 80.000 de donări de sânge

18 iunie 2015, 10:32

De Ziua Donatorului de Sânge, oamenii dornici să facă un gest de altruism sunt așteptați la cinci centre de colectare a sângelui amplasate în diferite sectoare ale Chișinăului.

De la ora 9:00 dimineața, corturile Centrului Național de Transfuzie a Sângelui (CNTS) așteaptă doritorii de a dona plasmă sau sânge. Cei care se hotărăsc să facă o transfuzie sunt așteptați în Scuarul Grădinii Publice ”Ştefan cel Mare şi Sfânt”, complexul comercial „Malldova”, scuarul din strada Miron Costin, Pretura Ciocana și la CNTS.

De dimineață, cei mai activi donatori din țara noastră au primit diplome și au fost felicitați de autorități. „Datele statistice arată că în prezent, în Moldova, sunt 32 de mii de donatori sistematici. Deşi numărul acestora a crescut cu zece la sută comparativ cu anul trecut, ei acoperă mai puţin de jumătate din sângele de care ar avea nevoie sistemul de sănătate”, a declarat ministrul în exercițiu al Sănătății, Mircea Buga, care este donator sistematic din 1989.

În Republica Moldova anual au loc 80.000 de donări de sânge și plasmă care asigură asistenţa la circa 150 mii de bolnavi. Din aceste 80.000 mii de donări,   51.000 mii sunt asigurate de către donatorii voluntari. Ministerul Sănătății și-a propus să crească anual, cu cel puțin 5%, numărul donărilor voluntare.

În 2005, doar 14% de donări erau voluntare. În 2014 acest indicator s-a majorat până la 64,4% din numărul total de donări.

În Europa, cei mai activi donatori trăiesc în Danemarca, Marea Britanie și Olanda, unde 8-10% dintre oameni donează sânge voluntar.

Felicia Nedzelschi, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
În Republica Moldova se fac anual 80.000 de donări de sânge Reviewed by on . De Ziua Donatorului de Sânge, oamenii dornici să facă un gest de altruism sunt așteptați la cinci centre de colectare a sângelui amplasate în diferite sectoare De Ziua Donatorului de Sânge, oamenii dornici să facă un gest de altruism sunt așteptați la cinci centre de colectare a sângelui amplasate în diferite sectoare Rating: 0
scroll to top