10 aprilie 2019

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Numărul donărilor voluntare de sânge s-a majorat de 15 ori
Numărul donărilor voluntare de sânge s-a majorat de 15 ori

Numărul donărilor voluntare de sânge s-a majorat de 15 ori

14 iunie 2016, 15:25

Necesităţile terapiei hemotransfuzionale sunt acoperite integral, iar numărul donărilor voluntare s-a majorat de 15 ori comparativ cu anul 2005, anunță pe situl oficial Centrul Național de Transfuzie a Sângelui din Republica Moldova. Potrivit sursei, anual sunt colectate circa 80 mii de donări, care oferă o șansă la viață pentru aproximativ 130 mii de bolnavi, iar 70% din numărul total de donări sunt oferite de voluntari.

De Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, Centrul Național de Transfuzie a Sângelui și Ministerul Sănătății au organizat mai multe evenimente la Chișinău, Bălți și Cahul, unde sute de persoane au donat sânge la punctele de colectare special amenajate.

Șirul de evenimente a început cu un omagiu adus celor mai activi și responsabili donatori de sânge din localitățile enumerate. Potrivit unui comuniat de presă al Ministerului Sănătății, au fost premiați donatorii voluntari tineri și partenerii fideli care contribuie la dezvoltarea donării de sânge în Republica Moldova.

Unul din obiectivele Ministerului Sănătății este de a spori, anual, cu cel puţin cinci la sută, numărul donărilor voluntari şi sistematici de sânge. Cu acest prilej, Vă mulțumim că dați dovadă de un spirit civic dezvoltat față de suferința pacienului ajuns în situație acută de sănătate. Or, nu în ultimul rând, contribuiți la asigurarea întregii țări cu component sanguin”, a declarat ministra adjuncă a Sănătății, Liliana Iașan, citată de minister.

Hemoragiile severe sunt o cauză majoră de mortalitate, morbiditate şi dizabilitate. Potrivit OMS, la nivel mondial, accesul inofensiv la sânge, în cantităţi suficiente şi utilizarea raţională a produselor sanguine sunt probleme majore. De aceea, în acest an sloganul campaniei dedicate zilei mondiale este „Sângele unește pe toți” și exprimă obiectivul de a-i apropia pe oamenii sănătoși care donează sânge cu oamenii bolnavi care au nevoie de transfuzii de sânge și componente sanguine.

MedNews Surse: CNTS.md și Ministerul Sănătății

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Numărul donărilor voluntare de sânge s-a majorat de 15 ori Reviewed by on . Necesităţile terapiei hemotransfuzionale sunt acoperite integral, iar numărul donărilor voluntare s-a majorat de 15 ori comparativ cu anul 2005, anunță pe situl Necesităţile terapiei hemotransfuzionale sunt acoperite integral, iar numărul donărilor voluntare s-a majorat de 15 ori comparativ cu anul 2005, anunță pe situl Rating: 0
scroll to top