5 decembrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Digest » Google marchează Ziua Mondială a Donatorului de Sânge
Google marchează Ziua Mondială a Donatorului de Sânge

Google marchează Ziua Mondială a Donatorului de Sânge

14 iunie 2016, 14:16

Google marchează Ziua Mondială a Donatorului de Sânge și ziua de naștere a celui care a descoperit grupele de sânge, ceea ce a făcut posibilă transfuzia de sânge fără risc. Motorul de căutare a plasat pe pagina de pornire un Doodle care îl reprezintă pe laureatul premiului Nobel, americanul de origine austriacă Karl Landsteiner, patologist și imunologist.

În anul 1900, Karl Landsteiner a descoperit trei tipuri de sânge uman, ulterior numite A, B și O. La doi ani distanță, în 1902 omul de știință a descoperit și tipul patru de sânge care primește numele AB. Cu 28 de ani mai târziu după descoperire, în 1930, Karl Landsteiner a câștigat premiul Nobel pentru medicină.

Deși sângele uman pare identic de la om la om, când este testat folosind substanțe speciale, diferențele devin vizibile datorită grupelor de celule roșii.

Principalele grupe de celule roșii sunt: AII, BIII, ABIV și OI. Literele simbolizează doi antigeni (substanțe care pot fi atacate de către sistemul imunitar) denumite A și B.

  • Grupa de sânge A are doar antigenul A
  • Grupa de sânge B are doar antigenul B
  • Grupa AB are ambii antigeni
  • Grupa O nu are nici unul

Ca regulă, nu poți dona sânge oricui și nici nu poți primi sânge de la oricine, grupele de sânge trebuie să fie compatibile.

Iată cum se potrivesc grupele de sânge între ele:

D O N A T O R I
B

E

N

E

F

I

C

I

A

R

I

TIP 0 – 0 + B – B + A – A + AB – AB +
AB + v v v v v v v v
AB – v v v v
A + v v v v
A – v v
B + v v v v
B – v v
0 + v v
0 – v

Factorul Rh este determinat de o altă proteină, numită D antigen. Dacă acest antigen este prezent pe suprafața eritrocitelor persoana respectivă este Rh pozitivă, daca nu, persoana este Rh negativă.

Pentru că în acest an Ziua Mondială a Donatorului de Sânge se celebrează pentru a omagia și mulţumi donatorilor de sânge care salvează veţi omeneşti,  Google a declarat că este recunoscătoare pentru contribuția lui Karl Landsteiner la o viață mai îndelungată și mai sănătoasă a omenirii, cu ocazia celei de-a 148-a aniversări de la ziua de naștere a marelui savant.

MedNews 

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Google marchează Ziua Mondială a Donatorului de Sânge Reviewed by on . Google marchează Ziua Mondială a Donatorului de Sânge și ziua de naștere a celui care a descoperit grupele de sânge, ceea ce a făcut posibilă transfuzia de sâng Google marchează Ziua Mondială a Donatorului de Sânge și ziua de naștere a celui care a descoperit grupele de sânge, ceea ce a făcut posibilă transfuzia de sâng Rating: 0
scroll to top