18 ianuarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » „Leapădă fumatul. Acum!”
„Leapădă fumatul. Acum!”

„Leapădă fumatul. Acum!”

20 noiembrie 2014, 11:44

Fumatul este a doua cauză majoră a deceselor în lume și prima care poate fi prevenită. Acest viciu ucide până la jumătate din fumători şi reduce durata vieţii celorlalți, în medie, cu 15 ani. Fumatul poate cauza avortul spontan, sarcină ectopică sau sarcină extrauterină.

Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, fumatul ucide anual aproximativ 5 milioane de oameni în întreagă lume, inclusiv peste 1,2 milioane în Europa. În Republica Moldova, din cauza fumatului, anual mor până la 4000 de persoane.

Rezultatelor Studiului MICS din 2012 arată că în Republica Moldova fumează 48,5% dintre bărbați și 8,2% dintre femei. Fumatul dublează riscul de a avea un copil cu greutate mică la naştere. Bebeluşii cu greutate mică la naştere pot avea probleme mult mai mari de sănătate în primele luni de viaţă, risc mai mare de handicapuri cronice – paralizie cerebrală, retard mintal, astm bronhic.

Fumatul este responsabil pentru: 90% din cazurile de cancer pulmonar, 75% din cazurile de bronşită cronică, 25% din bolile de inimă.

În Republica Moldova, al doilea an consecutiv, a treia zi de joi a lunii noiembrie este marcată „Ziua Naţională fără Fumat”, având drept scop sensibilizarea populației privind riscurile fumatului şi  beneficiul renunţării la fumat pentru sănătatea oamenilor.

Acţiunile de informare şi conştientizare privind efectele nocive ale fumatului sunt parte şi a campaniei naţionale antitutun cu genericul „Leapădă fumatul. Acum!”, scopul căreia este reducerea prevalenţei fumatului în diferite grupuri țintă: tineri, adulți, gravide. În anul curent acțiunile se vor axa, în deosebi, asupra prevenirii fumatului în perioada sarcinii.

Cu această ocazie, Centrul de Sănătate Publică din municipiul Chișinău organizează, împreună cu Catedra Igienă din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițeanu”, lecții și seminare în liceele din Chișinău privind daunele fumatului. O altă  acţiune se va desfăşura în perioada 20 noiembrie – 20 decembrie 2014 și va consta în difuzarea spoturilor sociale despre „Daunele și consecințele fumatului” în transport public.

Pentru MedNews: Anastasia Rusu

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
„Leapădă fumatul. Acum!” Reviewed by on . Fumatul este a doua cauză majoră a deceselor în lume și prima care poate fi prevenită. Acest viciu ucide până la jumătate din fumători şi reduce durata vieţii c Fumatul este a doua cauză majoră a deceselor în lume și prima care poate fi prevenită. Acest viciu ucide până la jumătate din fumători şi reduce durata vieţii c Rating: 0
scroll to top