5 decembrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Nu sunt bomboanele și nici ridichi, a fost o clinică fulminantă
Nu sunt bomboanele și nici ridichi, a fost o clinică fulminantă

Nu sunt bomboanele și nici ridichi, a fost o clinică fulminantă

13 aprilie 2016, 19:45

Nu sunt bomboanele și nici ridichi, castraveți și verdeața cu nitrați, consumate de cele trei victime cu intoxicație acută care a dus la decesul fetiței de patru anișori și la starea de comă a tatălui vitreg, și de șoc distributiv a băiatului de șase ani, dintr-o familie din raionul Cahul, pe 12 aprilie 2016.

Diagnosticul pato-morfologic în cazul fetiței decedate este foarte grav și exclude orice intoxicație cu produsele alimentare vehiculate în presă. În cazul fetiței decedate, medicii au constatat: insuficiență poliorganică acută, toxică, gravă, necroză acută a ficatului, a rinichilor și intestinală.

„A fost o clinică fulminantă. Organele interne, practic erau ciuruite, ceea ce indică asupra unei toxine puternice, în concentrație mare”, a comunicat pentru MedNews, directorul adjunct al CNSP pentru prevenirea şi controlul bolilor transmisibile, Nicolae Furtună.

Tatălui vitreg este în stare de comă cerebrală și se află în reanimare cu insuficiență poliorganică, pulmonară, hepatică, intestinală, hepatită toxică pronunțată, edem pulmonar. Fiului de șase ani este în stare de șoc distributiv, are hepatită toxică, hemodinamică prăbușită, lichide în organele cavității abdominale, transaminazele sunt foarte mărite, aproape de șapte-opt sute de unități și are o miocardită toxică.

Așa dar, medicii din sănătatea publică știu că nu produsele alimentare ar fi fost cauza tragediei din satul Crihana Veche, raionul Cahul. Și Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor care, potrivit unui comunicat, „s-a deplasat la faţa locului, unde a recurs la o cercetare minuţioasă a cazului, conform atribuţiilor de serviciu”, a respins aceste supoziții.

În cadrul unor intervenții în presă pe acest caz, responsabilii de la CNSP, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) și poliție presupun că tragedia s-ar fi produs pe fundalul la o ceartă dintre părinți, după care mama ar fi plecat peste hotare și că ar fi fost o tentativă de lipsire de viață din imprudență.

„Rezultatele expertizei toxicologice ar trebui să fie degrabă. Ar putea fi cauza tragediei, inclusiv și ingerarea unui preparat de uz veterinar. O substanță din această categorie (n.r. – insecticid Bi-58) a produs intoxicarea a 20 de copii din liceul teoretic „Ion Creangă” din satul Cuizăuca, r-l Rezina, la începutul lunii martie”, spune Furtună.

Cert este că situația a ajuns și în vizorul prim-ministrului, Pavel Filip, în cadrul ședinței Guvernului de miercuri, 13 aprilie 2016, care  a cerut de la ANSA să analizeze situația pesticidilor și insecticidelor, comercializate în piețile din țară: „Care este situația pesticidelor și insecticidelor? Vreau să știu care este circuitul lor. Vreau să aud un răspuns foarte clar din partea ANSA și a Ministerelor Mediului și Agriculturii, în acest sens. Dacă vă veți duce la piață, veți vedea  că  se efectuează o vânzare haotică a acestor produse.  Se vinde otravă și se strigă în toate colțurile pieților din Chișinău. Este evident că vom avea așa cazuri, dacă nu se efectuează verificările corespunzătoare. Doresc să știu cu certitudine că pesticidele nu pot nimeri pur și simplu pe mâna copiilor. Vreau să cunosc instituțiile care pot să le comercializeze și cele care au dreptul să le utilizeze.”

La întrebările Premierului și a populației, îngrijorate de lipsa siguranței alimentelor și a accesului necontrolat la substanțele toxice de uz veterinar și fitosanitar, în cel mai scurt timp, va urma să răspundă Ion Toma, fost director adjunct al agenției municipale pentru siguranța alimentelor, înlocuit de demisionarul Grigore Porcescu din funcția de director general adjunct ANSA pentru probleme de siguranță a alimentelor și control al calității.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Nu sunt bomboanele și nici ridichi, a fost o clinică fulminantă Reviewed by on . Nu sunt bomboanele și nici ridichi, castraveți și verdeața cu nitrați, consumate de cele trei victime cu intoxicație acută care a dus la decesul fetiței de patr Nu sunt bomboanele și nici ridichi, castraveți și verdeața cu nitrați, consumate de cele trei victime cu intoxicație acută care a dus la decesul fetiței de patr Rating: 0
scroll to top