16 februarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Comunicate » Situaţia epidemiologică în Republica Moldova prin gripă sezonieră şi infecţii respiratorii acute în sezonul 2014-2015
Situaţia epidemiologică în Republica Moldova prin gripă sezonieră şi infecţii respiratorii acute în sezonul 2014-2015

Situaţia epidemiologică în Republica Moldova prin gripă sezonieră şi infecţii respiratorii acute în sezonul 2014-2015

24 februarie 2015, 20:48

În prezent, situaţia epidemiologică prin gripa şi infecţii ale căilor respiratorii acute este sub pragul epidemic, fiind  atins nivelul de 301,7 cazuri la 100000 de populaţie, comparativ cu pragul epidemic  de 309, 96.

Până la data de 18 februarie 2015 în ţară au fost înregistrate 31 487 de cazuri de infecţii respiratorii acute severe (SARI), 105 546 cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) şi 132 de cazuri de gripă: 74 în mun. Chişinău, 30 în Ungheni, 7 în Comrat, câte 4 în Călăraşi şi Rezina, câte 3 în Orhei şi Soroca, câte 2 în Ceadîr-Lunga şi Taraclia şi câte un caz în Hînceşti, Criuleni, Drochia şi Edineţ.

Prin metode de investigaţii de laborator  au fost confirmate 46 de cazuri, inclusiv 24 fiind provocate de virusurile gripale de tip B, 21 de tip A (H1N1) şi un caz de tip A(H3N2).

În sezonul 2014-2015, printre persoanele afectate prin infecţii virale acute au fost înregistrate 4 cazuri de deces: în s.Valea Perjei, raionul Taraclia, în mun. Chişinău şi în or.Cahul.

Ministerul Sănătăţii informează, că virusurile gripale se transmit de la om la om pe cale aerogenă şi indirect prin obiectele contaminate. Perioada de incubaţie variază de la câteva ore până la 1-3 zile, iar în unele cazuri chiar şi până la 7 zile. Manifestările clinice ale gripei se caracterizează prin debut brusc: febră >38 garde C, astenie (slăbiciuni), cefalee, dureri în globii oculari, rinita, faringita, tusea, expectoraţiile, insuficienţa respiratorie, durerile în piept, tulburări digestive.

În scopul reducerii riscurilor de infectare a populaţiei,  Ministerul Sănătăţii recomandă:

În caz de îmbolnăvire solicitaţi asistenţa medicală primară (contactaţi medicul de familie sau solicitaţi serviciul de ambulanţă), izolaţi  bolnavul de ceilalţi membri ai familiei.

În instituţiile preşcolare şi preuniversitare, locurile publice şi aglomerate este necesar de a intensifica supravegherea epidemiologică prin aplicarea măsurilor antiepidemice:

–  izolarea bolnavilor pentru prevenirea răspândirii gripei,

– aerisirea şi a păstrarea curăţeniii în încăperi;

– spălarea cât mai des a mâinilor cu apă şi săpun;

– a purta mască de unică folosinţă la apariţia primelor semne de boală;

– a evita suprarăcirea organismului.

Sursa: Ministerul Sănătății

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Situaţia epidemiologică în Republica Moldova prin gripă sezonieră şi infecţii respiratorii acute în sezonul 2014-2015 Reviewed by on . În prezent, situaţia epidemiologică prin gripa şi infecţii ale căilor respiratorii acute este sub pragul epidemic, fiind  atins nivelul de 301,7 cazuri la 10000 În prezent, situaţia epidemiologică prin gripa şi infecţii ale căilor respiratorii acute este sub pragul epidemic, fiind  atins nivelul de 301,7 cazuri la 10000 Rating: 0
scroll to top