26 noiembrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Agenția de Transplant a înregistrat, în 2014, o ascensiune palpabilă
Agenția de Transplant a înregistrat, în 2014, o ascensiune palpabilă

Agenția de Transplant a înregistrat, în 2014, o ascensiune palpabilă

1 aprilie 2015, 9:36

Anul trecut, în Moldova, au fost efectuate 379 de transplanturi de țesuturi și celule, iar transplantul de cornee a depășit cu 14 unități numărul planificat. Pe de altă parte, obiectivul de a efectua 6 transplanturi de valve și de celule stem nu a fost atins. Datele au fost prezentate de Agenția de Transplant.

În anul 2014, 10 persoane au obținut un ficat nou, iar alte zece au beneficiat de transplant renal. 14 dintre acestea au fost realizate prin prelevare de organe de la donatori în moarte cerebrală. Alte șase prelevări au fost efectuate de la donatori vii.

Totodată, au fost realizate 335 transplanturi de țesut musculoscheletal. 23 de oameni au beneficiat de transplant de piele, 151 – de transplant osos și 3 – de ligamente.

Pe parcursul anului trecut au fost efectuate 16 testări pe donatori, 32 la persoanele recipiente și 131 testări cross-match.

„Una din realizările majore ale Agenţiei a fost debutul prelevărilor de organe de la donator în moarte cerebrală. Această realizare a permis ca în 2014 să crească numărul intervenţiilor de transplant de rinichi şi ficat. Suntem în ascensiune, ne trasăm obiective mari și încercăm să le realizăm în măsura posibilităților”, a comunicat pentru MedNews directorul adjunct al Agenției de Transplant, Grigore Romanciuc.

Tot în 2014, a fost anulată autorizația Centrului Stomatologic Municipal de a desfăşura activităţi în domeniul transplantului de nervi, până la întrunirea condiţiilor necesare pentru desfăşurarea activităţilor de transplant de ţesuturi de origine umane în scop terapeutic.

Deși conform Programului naţional, în 2014 trebuia să fie efectuat primul transplant cardiac din Moldova, acesta încă nu a fost realizat.

Anastasia Rusu, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Agenția de Transplant a înregistrat, în 2014, o ascensiune palpabilă Reviewed by on . Anul trecut, în Moldova, au fost efectuate 379 de transplanturi de țesuturi și celule, iar transplantul de cornee a depășit cu 14 unități numărul planificat. Pe Anul trecut, în Moldova, au fost efectuate 379 de transplanturi de țesuturi și celule, iar transplantul de cornee a depășit cu 14 unități numărul planificat. Pe Rating: 0
scroll to top