21 octombrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Digest » Un aparat care a permis unor plămâni „să respire” în afara corpului a fost creat de medicii londonezi
Un aparat care a permis unor plămâni „să respire” în afara corpului a fost creat de medicii londonezi

Un aparat care a permis unor plămâni „să respire” în afara corpului a fost creat de medicii londonezi

12 mai 2015, 9:54

Un dispozitiv revoluționar, creat de medicii londonezi, este capabil să mențină în viață plămânii şi alte organe vitale, în afara corpului, până la 24 de ore după prelevarea acestora din organism, ceea ce ar putea dubla numărul transplanturilor reușite.

Medicii dintr-un spital londonez au utilizat o tehnologie medicală revoluţionară care a permis unei perechi de plămâni „să respire” în afara organismului donatorului până la 24 de ore. Cercetătorii consideră că această tehnică ar putea duce la dublarea numărului de transplanturi de plămâni care sunt realizate cu succes.

Dispozitivul a fost creat şi testat la spitalul londonez „Royal Brompton and Harefield”, care a dezvoltat anul trecut o altă tehnică revoluţionară ce permite menţinerea în viaţă a inimilor recoltate din corpurile unor donatori de organe.

Până la inventarea noului sistem, organele prelevate de la donatori erau plasate în cutii frigorifice şi împachetate în gheaţă, pentru a preveni deteriorarea lor în timp ce sunt transportate la clinica în care urmează să aibă loc transplantul.

Acea metodă permite organelor să rămână funcţionale, în afara organismului, timp de maximum 6 ore.

Noua metodă, denumită „Organ Care System” (OCS), permite menţinerea „în viaţă” a plămânilor donatorilor timp de o zi întreagă. Dispozitivul OCS permite păstrarea plămânilor în aceleaşi condiţii ca şi cum aceştia s-ar afla într-un corp uman.

Plămânii sunt plasaţi într-o cutie portabilă, sigilată cu plastic, care conţine în interior o pompă ce asigură un flux constant de sânge către organe. Un ventilator din cutie umflă şi dezumflă plămânii.

Experţii în domeniu spun că tehnologia „plămânului care respiră” poate ameliora starea în care se află organele recoltate.

Ea oferă, de asemenea, posibilitatea ca plămânii prelevaţi de la donatori să poată fi transportaţi pe distanţe mari, rămânând într-o stare suficient de bună pentru a fi transplantaţi după ce ajung la destinaţie, chiar dacă acea călătorie durează o zi întreagă.

În prezent, din cauza deteriorărilor suferite în timpul operaţiei de recoltare şi a transportului, doar 20% din totalul plămânilor recoltaţi de la donatori pot fi utilizaţi pentru a fi transplantaţi.

Șeful Secţiei de transplant de la spitalul „Royal Brompton and Harefield”, Andre Simon, a realizat deja cu succes 12 operaţii de transplant folosind metoda OCS.

„Organele interne nu au fost niciodată create pentru a fi congelate. În trecut, nu aveam alternativă, însă noul dispozitiv poate să mărească de patru ori durata de timp în care un organ poate fi păstrat înainte de a fi transplantat şi are capacitatea de a dubla numărul de operaţii de transplant şi de a revoluţiona transplantul de plămâni”, a menționat medicul britanic.

Adaptare pentru MedNews, Marina Lița

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Un aparat care a permis unor plămâni „să respire” în afara corpului a fost creat de medicii londonezi Reviewed by on . Un dispozitiv revoluționar, creat de medicii londonezi, este capabil să mențină în viață plămânii şi alte organe vitale, în afara corpului, până la 24 de ore du Un dispozitiv revoluționar, creat de medicii londonezi, este capabil să mențină în viață plămânii şi alte organe vitale, în afara corpului, până la 24 de ore du Rating: 0
scroll to top