18 ianuarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Ce știu moldovenii despre virusul Ebola?
Ce știu moldovenii despre virusul Ebola?

Ce știu moldovenii despre virusul Ebola?

9 octombrie 2014, 14:56

Deși medicii bat alarma despre pericolul apariției virusului Ebola în Republica Moldova, nu toți moldovenii sunt îngrijorați de avertizările doctorilor. Din lipsă de timp sau informație despre virusul cu care s-au infectat 8.000 de persoane și a luat viața la 3.900, chișinăuienii întâlniți în această dimineața au fost scumpi la vorbă, majoritatea preferând să-și vadă de drumul lor. În încercare nostră de a face un sondaj de opinie, puține persoane s-au arătat receptive. Foarte puțini s-au oprit să răspundă la întrebările noastre despre virusul Ebola și despre informațiile pe care le-au aflat din buletinele de știri. Și mai puțini au putut să ne spună ce este acest virus, despre care specialiștii spun că este mai periculos ca HIV SIDA.

Vicedirectorul Centrului Național de Sănătate Publică, Constantin Spânu, a declarat pentru MedNews, că virusul Ebola poate să ajungă și în Republica Moldova. “În situația în care nu a fost găsit tratamentul și nici vaccinul nu a fost elaborat, măsurile nespecifice sunt calea de a preveni răspândirea virusului Ebola. Este necesar ca fiecare din noi să cunoască cât mai multă informație despre Ebola”, afirmă Spânu.

“Este o nouă campanie media, așa cum a fost gripa porcină în 2009, care a dispărut peste noapte, așa cum a apărut”, se arată optimist Eugen Melnic, student. Tânărul spune că nu citește știrile despre Ebola. “Chiar dacă ar putea să ajungă în Republica Moldova și e atât de periculoasă cum se spune, nu cred că medicii moldoveni pot să facă față”, ne spune grăbit Eugen, care se întoarce și pleacă.

“Da ce trebuie să știu despre boala aceasta?  A apărut în Africa și am văzut aseară la știri că în Spania este o doctoreasă bolnavă”, ne spune Maria Sidorenco. “Nu mă tem că va veni la noi. Și ce putem noi să facem? Cum va veni, așa și va pleca”, continuă femeia, care ne urează sănătate și-și vede grăbită de drum.

“Cred că este un virus de laborator care a fost lăsat liber, pentru a omorî cât mai multe persoane. Deja nu ne mai tine pământul, am trecut de șapte miliarde de oameni”, susține Vladimir, un bărbat de 40 de ani. “Dacă ajunge la noi în țară, noi ce putem face? Facem provizii pe o perioadă mai lungă și nu ieșim din casă până nu trece. Nu știu altceva ce să facem, mai ales că nu au medicamente și nici vaccine pentru tratament”, oftează bărbatul.

Cinci persoane au fost internate în Spania ca măsură de precauție în cazul EBOLA

Elena Căpățina crede că trebuie să citim cât mai multe articole științifice și mai puține știri. “Presa are tendința să exagereze. Deși în cazul virusului Ebola nu putem vorbi de exagerare, pentru că este unul destul de periculos, nu prea găsești informații despre situația din Republica Moldova, mai ales că deja au fost depistate cazuri și pe continentul European, în Spania”, spune femeia. “În situația în care nu este niciun medicament care ar putea trata acest virus, cred că trebuie să urmărim ce se întâmplă în alte țări și să vedem cum se descurcă ei”, zice Elena Căpățină.

“Ebola este un virus din cauza căruia mor oamenii în Africa. La știri au spus că încă nu este niciun medicament care să poată opri boala. Dar dacă nu este medicament, cum au supraviețuit unii bolnavi? Așa că nu cred nimic”, afirmă Angela Solonari.

“Am citit un articol în care scria că Baba Vanga a prezis că în 2014 mulți oameni se vor îmbolnăvi de cancer de piele. Nu știu dacă are vreo legătură cu Ebola. Poate nu au citit cum trebuie ce a spus ea”,  continuă femeia, care s-a arătat puțin încurcată când am întrebat-o ce ar trebui să facem în cazul în care Ebola ajunge în Moldova. “Ce face toată lumea, aceea vom face și noi. Nu știu, vom trăi și vom vedea”, încheie aceasta.

Virusul Ebola a apărut pentru prima dată în 1976, în Africa de Vest. Deși s-a vorbit mai puțin până acum, virusul a fost activ în fiecare început de an, dar cu trecerea anilor, numărul persoanelor infestate era în scădere. Situația a devenit alarmantă la începutul lui 2014, iar OMS a recunoscut că virusul devine din ce în ce mai periculos.

Constantin Spânu: Ebola poate ajunge și în Republica Moldova

Specialiștii americani de la Universitatea din Boston au avertizat în cadrul unui studiu că virusul Ebola ar putea provoca epidemii în Statele Unite sau China în doar trei săptămâni, notează protv.ro.

Potrivit experților, care au analizat harta răspândirii acestui virus și datele companiilor aeriene privind zborurile efectuate, probabilitatea de apariție a virusului Ebola în Franța până la 24 octombrie este estimată la 75 la sută, iar în cazul Marii Britanii – la 50 la sută.

De asemenea, exista un risc (de 40 la sută) că virusul va afecta Belgia, conform unui studiu publicat inițial în revista “PLoS Current Outbreaks”.

Potrivit cercetătorilor americani, țările cu cel mai ridicat risc de epidemie de Ebola pe termen scurt sunt Ghana, Marea Britanie, Nigeria, Gambia, Costa de Fildeș, Belgia, Franța, Senegal, Maroc, Mali, Mauritania, Guinea Bissau, Statele Unite, Germania, Africa de Sud, Kenia.

Pentru MedNews, Marina Lița

 

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Ce știu moldovenii despre virusul Ebola? Reviewed by on . Deși medicii bat alarma despre pericolul apariției virusului Ebola în Republica Moldova, nu toți moldovenii sunt îngrijorați de avertizările doctorilor. Din lip Deși medicii bat alarma despre pericolul apariției virusului Ebola în Republica Moldova, nu toți moldovenii sunt îngrijorați de avertizările doctorilor. Din lip Rating: 0
scroll to top