16 ianuarie 2021

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Deputații au votat în prima lectură micșorarea adaosului comercial la medicamente
Deputații au votat în prima lectură micșorarea adaosului comercial la medicamente

Deputații au votat în prima lectură micșorarea adaosului comercial la medicamente

14 mai 2015, 13:22

Proiectul de lege care vizează micșorarea adaosului comercial la medicamente a fost votat cu majoritate de voturi în prima lectură. Deputații au discutat mai mult de o oră despre amendarea Legii cu privire la activitatea farmaceutică.

În luna februarie 2015, deputații Oxana Domenti, Oleg Reidman și Vladimir Vitiuc au elaborat un proiect de lege prin care se propune micșorarea adaosului comercial la medicamente, care în prezent este de până la 40% din prețul de livrare. Din acest procent, 15 la sută revin întreprinderilor care importă și distribuie medicamentul, iar 25 la sută – farmaciilor.

Guvernul intenționează reducerea prețurilor la medicamente cu 14 la sută

Amendamentul propus de grupul de deputați prevede plafonarea adaosului comercial în funcție de prețul medicamentului, dar și în funcție de modul de livrare către consumator: prin rețeaua angrosistă sau prin rețeaua de farmacii comunitare. „Altfel spus, propunem aplicarea unor adaosuri comerciale cu cote mai reduse, pentru medicamente mai scumpe. De asemenea, se propune aplicarea unor cote de adaosuri diferențiate, dar și mai reduse pentru medicamentele compensate, din fondurile de asigurări obligatorii de asistență medicală dat fiind faptul că operatorii care comercializează produsele incluse în lista de medicamente compensate au venituri din vânzări garantate din fondurile publice”, a menționat autoarea proiectului, Oxana Domenti.

Consens parlamentar pentru micșorarea adaosului comercial la medicamente

În proiect se propune clasificarea medicamentelor în trei grupuri de prețuri: până la 50 de lei, cu un adaos financiar cumulativ de până la 50%, a doua grupă, de la 50 la 150 de lei cu un adaos financiar cumulativ de până la 36% și a treia categorie cu medicamente cu preț mai mare de 150 de lei – adaosul comercial cumulativ fiind de 32%, în raport cu 40% cât este în prezent. „În procesul dezbaterii proiectului s-a discutat și s-a convenit asupra oportunității extinderii grupului de prețuri de la trei până la cinci și stabilirea unor cote mai reduse ale adaosului”, a precizat Domenti.

Inițiativa mai prevede excluderea de normare a rentabilității pentru producătorii autohtoni de medicamente. „Un producător local poate produce un medicament mai ieftin decât unul importat, dar nu-l poate produce pentru că rentabilitatea întreprinderii poate fi mai mare decât 15%. I se interzice să vândă acest medicament pe piața locală. Evident că rentabilitatea poate fi mai mare de 15% din varii motive: fie că există un management bun, fie că veniturile sau medicamentele se exportă și întreprinderea poate avea un venit mai mare din export. Nu este logic să impui aceste restricții de 15 % pentru producătorii locali și să li se interzică plasarea medicamentelor pe piață chiar dacă acestea sunt mai ieftine decât cele de import”, a explicat Domenti și a propus abolirea acestor restricții.

După o oră de dezbateri, majoritatea deputaților a votat inițiativa în prima lectură. Proiectul a primit aviz pozitiv din partea Guvernului la începutul lunii mai.

Felicia Nedzelschi, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Deputații au votat în prima lectură micșorarea adaosului comercial la medicamente Reviewed by on . Proiectul de lege care vizează micșorarea adaosului comercial la medicamente a fost votat cu majoritate de voturi în prima lectură. Deputații au discutat mai mu Proiectul de lege care vizează micșorarea adaosului comercial la medicamente a fost votat cu majoritate de voturi în prima lectură. Deputații au discutat mai mu Rating: 0
scroll to top