29 aprilie 2016

Acasă » Știri » DOCUMENT// Cine, totuși, este vinovat de criza medicamentelor în spitale?
DOCUMENT// Cine, totuși, este vinovat de criza medicamentelor în spitale?

DOCUMENT// Cine, totuși, este vinovat de criza medicamentelor în spitale?

9 februarie 2015, 17:07

Șefii de spitale din toată țara și funcționarii din Ministerul Sănătății s-au întrunit luni într-o ședință „cu ușile închise” la Ministerul Sănătății unde au discutat încă o dată despre motivele care au generat criza de medicamente în spitale.

După ședință, ministrul adjunct al Sănătății, Mihai Ciocanu, a menționat că cele mai mari deficiențe în procedura de achiziționare a medicamentelor sunt legate de încheierea întârziată a contractelor cu furnizorii. În plus, potrivit lui, în ultimul an de contractare, furnizorii și-au onorat angajamentele în proporție de numai 70%.

Potrivit ministrului adjunct, marea majoritate a furnizorilor au început deja livrarea medicamentelor către instituțiile medicale, iar spitalele care se confruntă cu o lipsă acută de preparate pot face „achiziții publice de mică valoare” sau „achiziție prin trei oferte”. „Ministerul Sănătății va propune modificarea cadrului normativ existent pentru evitarea unor astfel de situații pe viitor. Dacă problema privind achizițiile publice nu va fi soluționată prin amendarea legii, criza din anul curent se poate repeta”, a spus Ciocanu.

În timp ce mai mulți șefi de spitale reclamă faptul că furnizorii nu și-au onorat obligațiile contractuale de livrare a preparatelor, șeful Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Alexandru Coman, spune că anume ei poartă vina pentru declanșarea crizei medicamentelor: „Directorii de spitale se plâng că nu li s-au livat medicamente… Dar la mine nu a venit nici unul dintre ei în încercarea de a rezolva problema”, a declarat pentru MedNews, Alexandru Coman. Potrivit lui, neonorarea obligațiilor contractuale cade sub incidența Codului Civil. „În astfel de cazuri, șefii de spitale trebuie să trimită o notificare de livrare, apoi o contestare, apoi să acționeze furnizorii în judecată și, în paralel, să înștiințeze Agenția pentru Achiziții Publice, pentru ca furnizorii care nu și-au onorat obligațiunile să fie incluși în „lista neagră”. Ei, însă, nu au făcut nimic! Stau și așteaptă ca cineva să le aducă medicamente, să le planifice, să plătească, iar ei să nu facă nimic – să stea ca plantele”, s-a revoltat Coman.

Șeful Institutului Oncologic, care a recunoscut anterior că instituția duce lipsă de medicamente, Victor Cernat a spus că a trimis scrisori atât ministrului Sănătății, Andrei Usatîi, cât și lui Alexandru Coman, dar destul de târziu: „Am trimis înștiițarea pe 19 ianuarie. Am scris acolo că furnizorii și-au onorat obligațiile în proporție de numai 50%. Cam așa e în fiecare an. Numai că anul acesta a fost mai drastic. Nu știu de ce se întâmplă asta. Întrebați furnizorii”, a reacționat Cernat.

La ora actuală, Institutul Oncologic mai are medicamente în stoc pentru cel mult o lună.

Încă în 2010, Ministerul Sănătății a emis un ordin Nr.857/241-A prin care obliga instituțiile medico-sanitare să dețină permanent un stoc de medicamente suficient pentru cel puțin 60 de zile.

Felicia Nedzelschi, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
DOCUMENT// Cine, totuși, este vinovat de criza medicamentelor în spitale? Reviewed by on . Șefii de spitale din toată țara și funcționarii din Ministerul Sănătății s-au întrunit luni într-o ședință „cu ușile închise” la Ministerul Sănătății unde au di Șefii de spitale din toată țara și funcționarii din Ministerul Sănătății s-au întrunit luni într-o ședință „cu ușile închise” la Ministerul Sănătății unde au di Rating: 0
scroll to top