18 ianuarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Test de implicare al autorităților din Sănătate în soluționarea unor probleme din domeniul medicamentului și a pieței farmaceutice
Test de implicare al autorităților din Sănătate în soluționarea unor probleme din domeniul medicamentului și a pieței farmaceutice

Test de implicare al autorităților din Sănătate în soluționarea unor probleme din domeniul medicamentului și a pieței farmaceutice

29 martie 2016, 13:01

Acum trei săptămâni prim-ministrul Pavel Filip cerea maximă implicare participativă din partea structurilor avizate în implementarea Planului de acțiuni pentru soluționarea unor probleme din domeniul medicamentului și a pieței farmaceutice. Unele dintre acțiunile incluse în Plan urmau să dea rezultate deja la jumătatea lunii aprilie.

MedNews a solicitat Ministerului Sănătății, Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMED), dar și Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM) detalii despre viziunea pe care o au în realizarea acțiunilor propuse:

Răspunsul Ministerului Sănătății:

MedNews: Cum vede Ministerul Sănătății liberalizarea accesului pe piață  a medicamentelor  și dispozitivelor din Uniunea Europeană (UE)?

Ministerul Sănătății: Liberalizarea accesului pe piață a medicamentelor din UE poate fi obținută prin implementarea politicelor europene de recunoaștere a autorizării medicamentelor de către un stat din comunitate. Acesta va permite reducerea termenului de autorizare  și excluderea unui proces complex de expertiză.

MedNews: De unde se vor găsi resursele necesare pentru anul 2016 de creștere cu 50% a capitolului de medicamente compensate?

Ministerul Sănătății: În procesul de aprobare a fondurilor se vor identifica mijloacele pentru  această majorare.

MedNews: Care sunt criteriile noi de stabilire a listei medicamentelor compensate?

Ministerul Sănătății: Criteriile noi propuse vor fi  criterii de evaluare a tehnologiilor medicale privind includerea, extinderea indicaţiilor, neincluderea sau excluderea medicamentelor în/din Lista medicamentelor compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală, pe bază de prescripţie medicală, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate. Această nouă metodologie de evaluare cuprinde criterii de includere în listă, dar şi de excludere, conform standardelor şi cerinţelor europene (Comisiei Europene), în concordanţă cu metodologii similare din Marea Britanie, Germania, Franţa.

MedNews: Cum vede MS transferul gradual al medicamentelor achiziționate pentru programele naționale către mecanismul medicamente compensate din fondurile

CNAM ?

Ministerul Sănătății: Ministerul Sănătății susține că unele medicamente care se procurau prin programe naționale trebuie să se regăsească în Lista medicamentelor compensate, aplicând un mecanism Cost-volum sau Cost –Volum – Rezultat.

MedNews: Care sunt rezultatele de implementare a adaosului regresiv la medicamente pentru depozitele medicale din 1 octombrie 2015?

Ministerul Sănătății: Referitor la rezultatul de implementare a adaosului regresiv la medicamente pentru depozitele medicale din 1 octombrie 2015, putem spune că, depozitele s-au conformat, iar de la 1 aprilie 2016 această prevedere se va răsfrânge  și asupra farmaciilor și comunitare. Respectiv, pentru trimestrul II Ministerul Sănătății, în comun cu AMED va evalua rezultatele aceste modificări. Desigur, pentru a avea un rezultat complex, trebuie de recunoaștem importanța furnizării de date din partea agenților economici.

MedNews: Cum vede MS oportunitățile de extindere a farmaciilor în localitățile rurale?

Ministerul Sănătății: Este un subiect sensibil, și Ministerul Sănătății va face accent asupra accesului la timp oportun a pacienților la medicamente. Metodologia urmează să fie elaborată.

Răspunsul CNAM-ului:

MedNews: Cum vede CNAM extinderea funcţionalităţii Sistemului Informațional automatizat (SIA) „Medicamente compensate” şi implementarea reţetei electronice e-prescription?

CNAM: Sistemul informațional „Medicamente compensate” reprezintă un instrument, lansat de CNAM în anul 2005, prin intermediul căruia farmaciile raportează lunar, online, din 2015, informaţii despre medicamentele compensate eliberate. Rețeta electronică ar permite, însă, ca în acest flux de date să fie inclusă procedura de prescriere a preparatelor, realizată în prezent de medic prin intermediul reţetelor compensate pe suport de hârtie, și ulterior transmiterea datelor către farmacie.

Pe parcursul anului 2016, CNAM în comun cu Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Ministerul Sănătății, Centrul de Guvernare Electronică urmează să evalueze nivelul de dotare tehnică a instituţiilor medico-sanitare, accesul la internet și să identifice necesitățile logistice, tehnice și financiare în scopul implementării reţetei electronice.

MedNews: De unde se vor găsi resursele necesare pentru 2016 de creştere cu 50% a listei de medicamente compensate?

CNAM: Este o sarcină pusă în responsabilitatea Ministerului Sănătăţii, CNAM şi Ministerului Finanţelor, ce va fi realizată în cadrul dezbaterilor proiectului Legii Fondurilor AOAM pentru anul 2016.

MedNews: CNAM este implicată în elaborarea noilor criterii de stabilire a listei medicamentelor compensate? Care ar fi în acest sens propunerile CNAM, este nevoie ca acestea să fie schimbate?

CNAM: Suntem în discuţii cu Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Medicamentului.

Răspunsul AMED-ului:

MedNews: Cum apreciați Planul de acțiuni pentru soluționarea unor probleme din domeniul medicamentului și a pieței farmaceutice?

AMED: Este unul binevenit și avem foarte bine definitivate niște puncte concrete pentru soluționarea problemelor din domeniul medical în scopul redresării situației.

MedNews: Cum vedeți situația la moment în domeniul medicamentului și a pieței farmaceutice autohtone?

AMED: Este loc de mai bine, mă refer aici la metodologia privind importul medicamentelor și dispozitivelor medicale, organizarea licitațiilor, etc.

MedNews: Cum vede AMED liberalizarea accesului pe piață  a medicamentelor  și dispozitivelor din Uniunea Europeană (UE)?

AMED: Acum suntem la faza de elaborare a unui ordin privind înregistrarea medicamentelor din UE. Acesta prevede o procedură mai simplificată pentru accesul preparatelor pe piața din Moldova. Urmează să reducem timpul de realizare  a acestei proceduri de la 1-2 luni cât durează acum, la 5-10 zile.

MedNews: E nevoie de includerea în grupul de lucru pentru achizițiile centralizate a medicamentelor și a Agenției pentru Achiziții Publice?

AMED: Cu siguranță acest lucru va facilita procedura de achiziții prin implicarea directă a reprezentantului Agenției pentru Achiziții Publice și oportunitatea de a lua decizia în timp mult mai restrâns.

MedNews

 

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Test de implicare al autorităților din Sănătate în soluționarea unor probleme din domeniul medicamentului și a pieței farmaceutice Reviewed by on . Acum trei săptămâni prim-ministrul Pavel Filip cerea maximă implicare participativă din partea structurilor avizate în implementarea Planului de acțiuni pentru Acum trei săptămâni prim-ministrul Pavel Filip cerea maximă implicare participativă din partea structurilor avizate în implementarea Planului de acțiuni pentru Rating: 0
scroll to top