17 februarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » HIV/SIDA se extinde alarmant în Republica Moldova
HIV/SIDA se extinde alarmant în Republica Moldova

HIV/SIDA se extinde alarmant în Republica Moldova

1 decembrie 2014, 13:20

În primele 9 luni ale anului curent, în Republica Moldova au fost diagnosticate cu HIV încă 654 de persoane. Numărul persoanelor infectate este în creștere în raport cu aceeași perioadă a anului trecut – 518. Infecţia HIV afectează persoane tinere, de vârstă reproductivă, apte de muncă.

Infecţia HIV este o problemă de sănătate publică la nivel global şi naţional. În lume trăiesc cu HIV 35,3 milioane de persoane. Începând cu anul 2001, în 25 de ţări ale lumii, numărul cazurilor noi de infecţie cu HIV a scăzut cu 50%. Aceste progrese sunt inegale, însă, în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, unde numărul cazurilor noi a crescut cu mai mult de 35%. În Europa de Est şi Asia Centrală, în ultimii ani, a fost înregistrată o creştere a numărului de cazuri noi.

Din 1981 până în 2012, SIDA a ucis peste 36 milioane de oameni în întreagă lume. În ciuda accesului îmbunătățit la tratamentul antiretroviral,  multe regiuni ale lumii continuă să se confrunte cu epidemia de SIDA. Anual sunt depistate aproape 3 milioane de cazuri noi de infecţie cu HIV. Din cauza SIDA, zilnic mor aproximativ 5700 de persoane.

Peste 60% din persoanele infectate au între 15 și 39 ani – 50% din ele sunt femei, iar 80% din ele sunt de vârstă fertilă.

Cu ocazia Zilei Mondiale de combatere a SIDA, directorul general al UNAIDS – Michel Sidibé a  declarat că a venit timpul să dublăm eforturile, să intensificăm acțiunile și să reducem decalajul dintre persoanele care au acces la prevenire, tratament, servicii de îngrijire și suport HIV și persoanele care sunt lăsate în urmă. „Prin accelerarea eforturilor țărilor, orașelor și comunităților putem ajunge la oamenii care sunt cel mai mult afectați de HIV. Cu noul set de obiective cum ar fi 90-90-90, putem asigura ca 90% dintre persoanele care trăiesc cu HIV sa-și cunoască statutul, 90% din acestea să primească tratament antiretroviral și la 90% – să-mi mențină încărcătura virală la un nivel foarte scăzut. Deci, să ne unim forțele de Ziua Internațională pentru Combaterea SIDA, pentru a reduce diferența și a pune capăt epidemiei SIDA până în 2030”, a declarat directorul general al UNAIDS.

Anual, în Republica Moldova sunt înregistrate peste 700 de cazuri noi de infecţie cu HIV, inclusiv câte 80 – 85 de cazuri printre femeile gravide şi câte 10 -13 copii infectaţi cu HIV, care sunt născuţi de mame HIV-pozitive.

Din 1992, când a fost înregistrat primul caz, şi până în prezent, în municipiul Chişinău, au fost înregistrate peste 1500 de cazuri de infectare cu HIV. Anual, în capitală sunt înregistrate aproximativ 100 de cazuri noi de infecţie cu HIV. În aproximativ 77% din cazuri sunt afectate persoanele tinere de vârstă fertilă (20 – 49 ani), în 89 – 90% din cazuri infectarea are loc pe cale sexuală. În primele 10 luni a anului curent deja au fost înregistrate peste 100 de cazuri noi de infecţie cu HIV.

La ora actuală, pentru populaţia din grupul de risc din Moldova sunt implementate 14 proiecte menite să conducă la reducerea riscurilor de infectare: 5 proiecte de prevenire a infecţiei cu HIV şi ITS printre utilizatorii de droguri injectabile (acoperire – 23 de localităţi); 2 proiecte de  prevenire a infecţiei cu HIV şi ITS printre deţinuţi (acoperirea – 12 penitenciare); 3 proiecte privind terapia de substituţie cu Metadonă (care acoperă 2 localităţi şi 7 penitenciare); 3 proiecte de prevenire a infecţiei cu HIV şi ITS printre lucrătorii sexului comercial (acoperirea – 4 localităţi); etc.

Ziua Mondiala de combatere SIDA, este marcată pe 1 decembrie, în fiecare an, începând cu 1988. Organizația Națiunilor Unite desfășoară campania „Tendința Zero. Zero cazuri noi de infecție HIV/SIDA. Zero discriminări. Zero cazuri decesuri în rezultatul maladiei SIDA”, care va continua până în anul 2015 și prevede activități de prevenire, tratament și îngrijire a persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA.

Anastasia Rusu, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
HIV/SIDA se extinde alarmant în Republica Moldova Reviewed by on . În primele 9 luni ale anului curent, în Republica Moldova au fost diagnosticate cu HIV încă 654 de persoane. Numărul persoanelor infectate este în creștere în r În primele 9 luni ale anului curent, în Republica Moldova au fost diagnosticate cu HIV încă 654 de persoane. Numărul persoanelor infectate este în creștere în r Rating: 0
scroll to top