23 aprilie 2016

Acasă » Știri » Medpark în topul metodelor de investigare a diabetului (P)
Medpark în topul metodelor de investigare a diabetului (P)

Medpark în topul metodelor de investigare a diabetului (P)

18 septembrie 2015, 13:44

La Medpark pacienții pot beneficia de cea mai nouă metodă de investigare a persoanelor cu diabet – monitorizarea continuă a glicemiei (zahărului în sânge).

Tehnologia inovațională permite evaluarea deosebit de eficientă a controlului glicemic, într-o manieră imposibil de realizat prin alte mijloace existente. Această  metodă se realizează prin implantarea (introducerea) unui senzor special în țesutul subcutanat.

Cum funcționează senzorul glicemic în țesutul subcutanat?

Senzorul glicemic este individual și poate fi purtat timp de 5-7 zile, la indicația medicului. Concentraţia glucozei este măsurată de un înregistrator odată la 10 secunde, şi la fiecare 5 minute este memorată. În acest mod  sunt asigurate până la 288 de măsurători pe zi.

Peste 5-7 zile senzorul se înlătură, iar datele din înregistrator se descarcă într-un program computerizat, care le analizează și întocmește rapoarte zilnice ale profilului glicemic. Datele obținute facilitează ajustarea schemelor terapeutice în scopul optimizării controlului glicemic.

Prin ce se deosebește metoda de monitorizare continuă a concentraţiei glucozei de cele convenționale?

Spre deosebire de monitorizarea glicemică realizată cu ajutorul glucometrului, metoda de monitorizare continuă a concentraţiei glucozei în sânge asigură date exhaustive despre nivelul glicemic zilnic. Monitorizarea convențională (cu glucometru) este discontinuă, iar în consecință, de cele mai multe ori, episoadele hipo- sau hiper-glicemice sunt omise, chiar dacă este mărită frecvenţa de testare.

Diferența dintre informațiile pe care le puteți obține cu ajutorul monitorizării continue, poate fi exemplificată prin compararea frecvenței imaginilor de pe benzile fotografice și cele video. Monitorizarea continuă a glucozei oferă o perspectivă mai amplă asupra nivelelor glicemiei și permite prevenirea hipo- şi hiper- glicemii.

În controlul diabetului acest lucru înseamnă să monitorizați evoluția maladiei mult mai eficient ca înainte, inclusiv: în timpul nopții, când faceți sport, după mese sau diferențele de nivelele glicemice între zilele lucrătoare comparativ cu cele de odihnă. Doar această informație îi va permite medicului să personalizeze tratamentul în funcție de reactivitatea individuală la efortul fizic, ingestia de glucide și medicația antidiabetică. Astfel, monitorizarea continuă a glicemiei vă poate ajuta să acționați preventiv, reducând riscul complicațiilor diabetului pe termen lung.

registratorul

Cine poate beneficia de monitorizarea continuă a glicemiei?

Pacienții cu diabet zaharat de tip 1 sau 2, care:

  • Nu obțin valoarea-țintă a hemoglobinei glicozilate (HbA1c) – indice care reflectă starea de compensare a diabetului și corelează cu dezvoltarea complicațiilor diabetului;
  • Prezintă hipoglicemii recurente (repetate), frecvente;
  • Prezintă hipoglicemii nocturne și/sau posibile hipoglicemii silențioase (fără simptome);
  • Nu cunosc cum să interpreteze rezultatele profilurilor glicemice și să ajusteze dozele de insulină;
  • Sunt demotivați pentru automonitorizarea glicemiei la glucometru;
  • Doresc să-și evalueze efectele diverselor alimentele, a activității fizice asupra nivelurilor de glucoză în sânge.

Pentru ce se folosește cea mai nouă metodă de investigare a persoanelor cu diabet – monitorizarea continuă a glicemiei (zahărului în sânge)?

  • Ajustarea unei scheme terapeutice;
  • Diagnosticarea și prevenirea episoadelor hipo-glicemice nocturne;
  • Diagnosticarea și prevenirea hipo-/hiperglicemiilor postprandiale (după alimentare);
  • Adaptarea obiceiurilor alimentare și a efortului fizic;
  • Educarea/reeducarea pacientului, creșterea complianței la tratament.

Analizând curbele obținute se pot deduce factorii ce influențează glicemia, se pot gândi strategiile terapeutice și se pot lua decizii pentru tratament în vederea realizării și menținerii unui control glicemic optim.

Cum se efectuează monitorizarea continuă a glicemiei?

Pentru monitorizarea glicemiei cu ajutorul sistemului de monitorizare continuă urmați acești pași simpli:

  1. Faceți o vizită la medicul endocrinlog care va dura nu mai mult de 20-30 minute în care lucrătorul medical va introduce senzorul, Vă va instrui în timp ce senzorul se hidratează, va conecta înregistratorul la senzor.
  2. La domiciliu, continuați activitatea zilnică obișnuită, determinați glicemia la glucometrul electronic, de cel puțin 4ori/zi, notați într-un registru sau agendă activitățile efectuate, alimentele consumate, tratamentul administrat
  3. Faceți a 2-a vizită la medicul endocrinolog în care lucrătorul medical va înlătura senzorul, va descărca datele în calculator, va întocmi raportul.

Pentru MedNews: Dr. Elena Mornealo, medic endocrinolog, nutriționist Medpark

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Medpark în topul metodelor de investigare a diabetului (P) Reviewed by on . La Medpark pacienții pot beneficia de cea mai nouă metodă de investigare a persoanelor cu diabet - monitorizarea continuă a glicemiei (zahărului în sânge). Tehn La Medpark pacienții pot beneficia de cea mai nouă metodă de investigare a persoanelor cu diabet - monitorizarea continuă a glicemiei (zahărului în sânge). Tehn Rating: 0
scroll to top