16 februarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Ministrul Sănătății recunoaște: „Există deficit de medicamente în spitale!”
Ministrul Sănătății recunoaște: „Există deficit de medicamente în spitale!”

Ministrul Sănătății recunoaște: „Există deficit de medicamente în spitale!”

20 ianuarie 2015, 16:35

Ministrul în exercițiu al Sănătății, Andrei Usatîi, a recunoscut că în unele spitale din Republica Moldova se resimte un deficit de medicamente. În cadrul emisiunii „Offline MedNews” de marți, el a spus că responsabilitatea pentru această situație o poartă Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale și Agenția pentru Achiziții Publice.

Usatîi a explicat că în conformitate cu o dispoziție a ministrului Sănătății, la 1 noiembrie 2014, urmau să fie deja perfectate toate contractele cu furnizorii de medicamente, iar în perioada noiembrie-decembrie – să fie încheie contractele cu prestatorii de servicii medicale. „Procedura s-a tărăgănat din cauza celor care sunt implicați în schema de aducere a medicamentelor în țară. Adică este vorba de Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMED) și Agenția pentru Achiziții Publice. Am intervenit astăzi la ambele agenții pentru a clarifica situația și sunt sigur că în următoarele zile toate procesele se vor debloca”, a menționat Andrei Usatîi.

O altă barieră este numărul mare de contestații din partea importatorilor în legătură cu procedura de achiziții publice. Existența contestațiilor complică procedura de semnare a contractelor cu furnizorii. „Noi avem acum două probleme majore: După ce AMED a realizat procedura de achiziții, Agenția pentru Achiziții Publice aprobă contractele. Momentan, însă, sunt foarte multe contestări. Acestea complică lucrurile. A doua problemă majoră este fluctuația cursului de schimb valutar. Licitația a avut loc în septembrie – atunci când cursul valutar era altul decât acum și prețurile erau altele. Evident, acum nu este posibilă livrarea medicamentelor cu prețul la care au fost contractate, deoarece aceasta ar conduce la falimentarea furnizorilor. Legea nu  presupune, însă, indexări la marfa licitată”, a comunicat, pentru MedNews, directorul  AMED, Alexandru Coman.

Deși oficialii admit că în spitale lipsesc medicamentele vitale, directorii de spitale susțin că dispun de rezerve generoase. „Suntem oameni gospodari și avem grijă de medicamentele noastre. Mai avem rezerve pentru cel puțin trei luni. Nu e ceva ieșit din comun. Achizițiile se încep în fiecare an prin martie”, a comunicat pentru MedNews șeful Spitalului Clinic Municipal nr. 1, Victor Savin. La fel susține și șeful Spitalului Clinic Municipal pentru Copii „Valentin Ignatenco”, Nicolae Starciuc, dar și directorii spitalelor raionale din Râșcani, Soroca și Ocnița.

În ultimele trei săptămâni, presa de la Chișinău a scris, însă, în repetate rânduri despre faptul că au primit sesizări, inclusiv din partea pacienților acestor spitale, în care denunțau lipsa de medicamente, iar administrația Institutului Oncologic a recunoscut public faptul că se confruntă cu lipsa de medicamente. „Lipsesc nişte medicamente, care, de fapt, deja au fost contractate de Agenţia pentru Achiziţii Publice. Deci, medicamentele vor apărea în cel mai scurt timp”, a declarat pentru „Prime” şefa Serviciului de presă al Institutului Oncologic, Angela Roadideal.

Potrivit specialiștilor, pacienții care, aflându-se în staționar, sunt nevoiți să-și procure medicamente, trebuie să păstreze bonurile fiscale. Copiile lor vor trebui prezentate ulterior administrației instituției pentru recuperarea banilor în cazul în care instituția respectivă are contract cu Compania Națională de Asigurări de Medicină. Toate medicamentele în cadrul asistenței medicale spitalicești și urgente sunt acoperite din fondurile CNAM, iar la nivel de asistență medicală primară sunt compensate doar medicamentele aprobate prin ordinul comun al Ministerului Sănătății și al CNAM.

Felicia Nedzelschi, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Ministrul Sănătății recunoaște: „Există deficit de medicamente în spitale!” Reviewed by on . Ministrul în exercițiu al Sănătății, Andrei Usatîi, a recunoscut că în unele spitale din Republica Moldova se resimte un deficit de medicamente. În cadrul emisi Ministrul în exercițiu al Sănătății, Andrei Usatîi, a recunoscut că în unele spitale din Republica Moldova se resimte un deficit de medicamente. În cadrul emisi Rating: 0
scroll to top