29 septembrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Noi detalii în cazul copilului din Cărpineni răpus de meningită!
Noi detalii în cazul copilului din Cărpineni răpus de meningită!

Noi detalii în cazul copilului din Cărpineni răpus de meningită!

14 ianuarie 2015, 15:02

Au apărut detalii noi în cazul fetiței de doi ani din satul Cărpineni, raionul Hâncești care a murit din cauza meningitei! Copilul a fost internat la spitalul din sat cu o presupusă viroză în noaptea de 10 spre 11 ianuarie. Ulterior ea a fost transportată cu ambulanța la spitalul din Hâncești după ce medicii din sat au stabilit diagnosticul. Potrivit medicilor, copila a ajuns vie la spitalul din Hâncești, dar a decedat la scurt timp, fapt infirmat, însă, de mama fetiței care susține că copilul a murit pe drum.

Șefa secției boli infecțioase a spitalului din Cărpineni, Natalia Schipschi, a comunicat pentru MedNews că fetița a fost internată în jurul orei 22.00 pe 10 ianuarie cu febră de 40 grade. „Mama a adus-o cu pielea, învelită doar într-un pled. Copila prezenta simptome de viroză și i-am administrat o injecție ca să-i scădem febra. Ea era conștientă și vorbea. Era într-o stare bună. După injecție, copilul a adormit, iar la ora 3.00 s-a trezit și a cerut apă”, a spus Natalia Schipschi. Potrivit ei, în acel moment medicul de gardă a și observat că pe spatele fetei au apărut erupțiile hemoragice specifice meningitei.

„Boala aceasta este foarte strașnică. Dacă vezi acele erupții o dată în viață, a doua oară le recunoști din prima. Exact așa „steluțe” se fac și pe organele interne, inclusiv pe creier. Imediat după ce a fost diagnosticată cu meningită, fetiței i s-a administrat „Dexametazon” și „Triaxon”. A fost chemată ambulanța pentru a o transporta la spitalul din Hâncești”, a relatat Schipschi.

Pe de altă parte, mama fetiței acuză medicii de neglijență. „M-am dus şi am trezit sora medicală şi i-am spus că fata mea e vânătă. Sora mi-a spus că o să-i treacă. A venit medicul şi a zis să ne ducem la Hânceşti. În ambulanţă, ea a închis ochii. Când am intrat în Hânceşti era deja moartă”, spune mama fetiţei, citată de JurnalTV. Natalia Schipschi însă neagă afirmațiile mamei. „Înțeleg reacția mamei îndurerate, dar vă spun cu certitudine că fetița nu a decedat pe drum. Sigur, acum asta nu mai contează. Îmi pare foarte rău că s-a întâmplat o asemenea tragedie! Nimeni nu este păzit de această boală. Un om sănătos poate fi purtătorul virusului și să-l transmită unuia cu imunitatea mai slabă. Iar dacă fata a venit aproape dezbrăcată la spital, vă dați seama cum era imunitatea ei…”, a concluzionat Schipschi.

Afirmația mamei a fost infirmată și de directorul Spitalului raional din Hâncești, Petru Ciubotaru: „Fetița a ajuns în stare foarte gravă. Au fost efectuate măsuri de resuscitare, dar copilul nu a mai putut fi salvat. Alte comentarii nu mai fac!”, a declarat pentru MedNews Petru Ciubotaru.

Potrivit Nataliei Schipschi, în practica ei medicală cazurile de meningită se întâmplă relativ frecvent – câte unu-două cazuri pe an numai la Cărpineni. Până acum, însă, toți pacienții au fost salvați.

Meningita reprezintă inflamarea meningelor, membranele care acoperă creierul şi coloana vertebrală şi este cauzată frecvent de o bacterie sau virus. Infecţiile apar mai des în rândul copiilor, a adolescenţilor sau adulţilor tineri, însă riscul există şi pentru persoanele vârstnice sau cele care au un sistem imunitar slăbit.

Simptome: durerile de spate și gât, febră înaltă, stări de vomă și frisoane. Prima acțiune a medicilor în acest caz trebuie să fie puncția lombară și prelevarea lichidului cerebro-spinal. Dacă acesta este schimbat la culoare, trebuie de acționat imediat, pentru că meningita poate avea sfârșit letal în numai 24 de ore.

 

Felicia Nedzelschi, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Noi detalii în cazul copilului din Cărpineni răpus de meningită! Reviewed by on . Au apărut detalii noi în cazul fetiței de doi ani din satul Cărpineni, raionul Hâncești care a murit din cauza meningitei! Copilul a fost internat la spitalul d Au apărut detalii noi în cazul fetiței de doi ani din satul Cărpineni, raionul Hâncești care a murit din cauza meningitei! Copilul a fost internat la spitalul d Rating: 0
scroll to top