18 ianuarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Pacienților „cu inele din aur” nu le sunt prescrise medicamente compensate
Pacienților „cu inele din aur” nu le sunt prescrise medicamente compensate

Pacienților „cu inele din aur” nu le sunt prescrise medicamente compensate

23 aprilie 2015, 12:49

Aproape o treime din populația Republicii Moldova nu are acces la medicamentele compensate. Cea mai mare parte trăiește în municipii și are vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani, arată datele studiului „Accesul la medicamentele compensate în Republica Moldova” elaborat de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate.

Mai mult de două treimi dintre respondenți au declarat că medicamentele compensate prescrise pe rețete, de obicei, pot fi găsite în localitatea lor în timp ce 33% au menționat că nu au acces fizic la acestea.

„Cel mai larg acces la la medicamente compensate îl au persoanele care suferă de hipertensiune și diabet zaharat. Neașteptat pentru noi a fost faptul că mai puțin de jumătate dintre copiii de până la 5 ani beneficiază de medicamente compensate deși în Moldova au fost organizate mai multe programele în acest sens”, a menționat Viorel Soltan, unul dintre autorii studiului.

Din totalul cheltuielilor pe care pacienții le au – 80% sunt pentru medicamente. De aceea, Ministerul Sănătății și-a propus elaborarea unui ghid nou privind selectarea medicamentelor compensate. „Pentru perioada următoare ne-am propus să accentuăm aspectul de cost-eficiență, analize economice și farmaco-conomice, pentru ca toți agenții economici să activeze în condiții egale, dar și pentru ca pacienții să aibă posibilitate de a alege”, a declarat ministrul adjunct al sănătății, Svetlana Cotelea.

Referitor la calitatea medicamentelor compensate, mai mult de jumătate dintre respondenți consideră medicamentele compensate de calitate, 8% susțin însă că aceasta lasă de dorit.

Studiul relevă faptul că nu există claritate vizavi de rolul, responsabilitatea, modul de apelare a companiilor farmaceutice în introducerea medicamentelor în lista celor compensate.

O altă concluzie a studiului este că polița de asigurare medicală nu este suficientă pentru a asigura accesul la medicamentele compensate și mecanismul de elaborare a Listei de Medicamente Compensate nu este clar.

Întrebați despre prescrierea medicamentelor compensate pacienților, medicii au menționat că recomandă produsele farmaceutice în funcție de pacient. „Conducerea noastră ne ceartă pentru orice medicament scump pe care îl prescriem compensat. Noi nu avem voie să prescriem asemenea preparate”, a declarat un medic de familie.

„Deja ne uităm la persoană – care-i cu inele și aur nu-i mai prescriem medicamente compensate, că o să aibă bani să le cumpere”, a spus un alt medic de familie.

Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 2217 respondenți care au utilizat medicamente în ultimele 6 luni. Vârsta medie a persoanelor intervievate a fost de 49 de ani. Această cercetare a fost realizată cu suportul financiar al Fundației Soros-Moldova.

Anastasia Rusu, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Pacienților „cu inele din aur” nu le sunt prescrise medicamente compensate Reviewed by on . Aproape o treime din populația Republicii Moldova nu are acces la medicamentele compensate. Cea mai mare parte trăiește în municipii și are vârsta cuprinsă într Aproape o treime din populația Republicii Moldova nu are acces la medicamentele compensate. Cea mai mare parte trăiește în municipii și are vârsta cuprinsă într Rating: 0
scroll to top