16 februarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Serviciile 901 și 903 „s-au unificat”?
Serviciile 901 și 903 „s-au unificat”?

Serviciile 901 și 903 „s-au unificat”?

12 ianuarie 2015, 11:45

Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale din cadrul MAI anunță, la finalul unei știri, publicate pe site-ul său oficial, că de la începutul anului 2015, „peste 115 oameni au primit îngrijiri calificate din partea echipelor mobile” ale Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD). Deși este un serviciu menit să intervină „în cazuri de urgență majoră”, în week-end mașina SMURD a fost solicitată pentru un caz de rutină – o fractură la braț,  caz care, aparent, ar intra în sfera de competență a medicilor de la Urgență (ambulanță).

O femeie de 73 de ani din orașul Cahul a solicitat echipajul SMURD după ce a alunecat pe stradă și și-a fracturat brațul. Specialiștii de la 901 au stabilizat starea pacientei și au transportat-o la spital.

Întrebat de reporterul MedNews de ce nu a intervenit în acest caz serviciul de urgență, șeful Stației Zonale de Asistență Medicală Urgentă din sudul țării, Dumitru Bzovii a explicat: „Cazul, desigur, este de competența ambulanței. Recent, însă, serviciile 901 și 903 s-au unificat, iar dispeceratul este unic. Respectiv, atunci când recepționăm un apel, ambulanța și SMURD-ul conlucrează. De sărbători, am avut probleme cu transportul și am solicitat mașina SMURD pentru a ne deplasa la fața locului. Deoarece SMURD-ul are doar paramedici, adică pompieri cu o pregătire medicală sumară cu durata de șase luni, acest serviciu solicită ajutorul medicilor noștri pentru a pune diagnoza și a prescrie tratament. Așa am colaborat și în cazul acesta…”, a precizat doctorul Bzovii.

Ofițerul de presă al Serviciului Situații Excepționale al MAI, Liliana Pușcașu, a făcut, însă, alte precizări: „Conform regulamentului, SMURD intervine în cazuri de accidente, descarcerări, traumatisme și pericole majore pentru viața omului, inclusiv în cazul fracturilor. Cazul care a avut loc la Cahul se înscrie în categoria traumatismelor – deci e de competența SMURD. SMURD nu dublează și nu concurează cu ambulanța. Sunt servicii complementare. Dreptul la viață nu se trage la sorți. Până la urmă, pacientul decide la cine să apeleze în caz de urgență – la 901 sau la 903”, a conchis Liliana Pușcașu.

Ambele servicii au o arie comună de acțiune. Diferența constă în faptul că ambulanţa mai poate asigura şi urgenţele la domiciliu, transporturi medicale sau eliberarea certificatelor de constatare a decesului, iar SMURD are dotări precum elicopterele sau bărcile de salvare care permit intervenţii complexe.

De la fondare și în următorii cinci ani, Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare va fi finanțat de Uniunea Europeană.

Felicia Nedzelschi, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Serviciile 901 și 903 „s-au unificat”? Reviewed by on . Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale din cadrul MAI anunță, la finalul unei știri, publicate pe site-ul său oficial, că de la începutul anulu Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale din cadrul MAI anunță, la finalul unei știri, publicate pe site-ul său oficial, că de la începutul anulu Rating: 0
scroll to top