22 octombrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Comunicate » Specialiștii în sănătate mintală, gata să ofere asistență multidisciplinară la domiciliu
Specialiștii în sănătate mintală, gata să ofere asistență multidisciplinară la domiciliu

Specialiștii în sănătate mintală, gata să ofere asistență multidisciplinară la domiciliu

24 mai 2016, 12:09

170 de psihologi, psihiatri, asistenți medicali și sociali din centrele comunitare de sănătate mintală și spitale au învățat noi abordări de lucru în cazul persoanelor cu probleme de sănătate mintală. Programul de instruire care a durat șape luni a prevăzut acordarea asistenței multidisciplinare la domiciliu pentru implementarea reformei serviciilor de sănătate mintală în Republica Moldova.

„Serviciile de sănătate mintală în Moldova sunt supuse unor schimbări de reformare radicale, cu deplasarea accentelor de la polul spitalicesc spre cel extraspitalicesc de îngrijire, ceea ce necesită o modalitate nouă de lucru. Cheia succesului acestor schimbări sunt oamenii, adică profesioniștii care lucrează în aceste servicii și schimbarea trebuie să înceapă de la fiecare din noi”, explică scopul instruirii Dr. Jana Chihai, consultant în Sănătate Mintală Comunitară la TRIMBOS Moldova.

Potrivit Dr. Jana Chihai, pentru prima dată s-a vorbit de comunicare cu persoana, de evaluarea necesităților acesteia, de elaborarea unui plan de tratament individualizat consultat cu beneficiarul și planul de intervenție în momentele de criză. „Persoana cu probleme de sănătate mintală nu mai este un beneficiar pasiv, ci un participant activ la intervenția care se planifică și se implementează de către serviciile comunitare de sănătate mintală. Au fost abordate diverse tratamente noi, inclusiv și cele nonfarmacologice precum psihoterapia, terapia ocupațională și psihoeducația”, spune consultantul în Sănătate Mintală Comunitară.

Expertul susține că la finele primei runde de instruire a văzut deja producerea treptată a schimbării în rândul angajaților care trebuie să implementeze reforma: „Participanții au înțeles că se poate lucra după principiile psihiatriei comunitare și țin cont de necesitățile beneficiarilor. Pentru aceasta avem nevoie doar de dorință, de informații utile și de atitudine asertivă. Am observat o reală trecere în exercițiile practice de la modelul medicalizat paternalist la modelul bazat pe parteneriat, unde beneficiarul este actorul principal“.

Medicul psihiatru la Centrul Comunitar de Sănătate Mintală din sectorul Botanica al Capitalei Daniel Paladiciuc și-a împărtășit impresiile: „Dacă la început aveam impresia că am cunoștințe despre sănătatea mintală și care sunt modalitățile de intervenție, abia în urma acestor cursuri am aflat cum se procedează, de fapt. Mi-am creat o imagine despre provocările implicate de implementarea principiilor de tratament multidisciplinar, unde se pune accent pe nevoile beneficiarului”.

Specialiștii au aflat cum pot traduce nevoile beneficiarilor de serviciile multidisciplinare de sănătate mintală într-un limbaj accesibil colegilor și tehnici de comunicare de la egal la egal cu persoana, cum să găsească soluții de tratament împreună și cum să-l ajute să-și valorifice potențialul. „Cel mai mult mi-au plăcut trainingurile de intervievare motivațională, de managementul agresivității și cele de lucru în cadrul echipei multidisciplinare care se deplasează la domiciliul beneficiarului“, a mărturisit medicul psihiatru, Daniel Paladiciuc.

Reforma serviciilor de sănătate mintală urmărește îmbunătățirea bunăstării utilizatorilor de servicii de sănătate mintală prin acces la serviciile de sănătate mintală la nivel de comunitate, cât mai aproape de casele lor. Reforma se bazează pe serviciile de asistență multidisciplinară la domiciliu și mobilitatea serviciilor de sănătate mintală, în vederea oferirii serviciilor de sănătate mintală cu sprijinul unei echipe dedicate. Acest tip de tratament implică îmbinarea serviciilor moderne medicale cu cele sociale, astfel încât beneficiarii să se poată reintegra cât mai bine în societate.

Ciclul de instruire care s-a încheiat săptămâna trecută a durat pentru fiecare dintre profesioniștii câte 15 zile, în perioada noiembrie 2015 – mai 2016. Sesiunile de instruire în cadrul Proiectului „Suport pentru Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova“ au fost organizate simultan la Chișinău, Bălți și Orhei.

Proiectul „Suport pentru Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova“ este implementat de Institutul de Sănătate Mintală și Adicții TRIMBOS din Olanda, cu sprijinul financiar și generozitatea Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.

MedNews Sursa: TRIMBOS Moldova

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Specialiștii în sănătate mintală, gata să ofere asistență multidisciplinară la domiciliu Reviewed by on . 170 de psihologi, psihiatri, asistenți medicali și sociali din centrele comunitare de sănătate mintală și spitale au învățat noi abordări de lucru în cazul pers 170 de psihologi, psihiatri, asistenți medicali și sociali din centrele comunitare de sănătate mintală și spitale au învățat noi abordări de lucru în cazul pers Rating: 0
scroll to top