17 ianuarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Atenție la pneumonie! Boala este killer-ul copiilor
Atenție la pneumonie! Boala este killer-ul copiilor

Atenție la pneumonie! Boala este killer-ul copiilor

12 noiembrie 2015, 15:58

Creșterea ratelor de îmbolnăvire și chiar de deces a copiilor până la vârsta de 5 ani din cauza bolilor respiratorii cauzate de infecțiile pneumococice, este o problemă gravă a societății Republicii Moldova.  Doar în 2014, mai mult de 7 din 10 copii cu această vârstă au suferit infecții pneumococice, iar 17 la mie din totalul deceselor infantile au  aceeași cauză.

 „Calendarul național cu imunizări prevede ca obligatorie vaccinarea contra infecției pneumococice. Se administrează trei doze cu pneumococi, începând cu vârsta de două luni”, spune Laura Țurcan, medic epidemiolog în cadrul Centrului Național de Sănătate Publică. Despre eficiența vaccinului este prematur pentru o evaluare, acesta fiind implementat în Republica Moldova abia în toamna anului 2013, la sfârșitul lunii octombrie, mai spune medicul.

„Avem încă prea puțini copii care sunt vaccinați cu trei doze. Acest vaccin este împotriva la 13 stereotipuri. Pentru a fi protejat, e nevoie de trei doze. A treia doză se face până la vârsta de un an. Deci, e foarte devreme pentru concluzii privind protejarea prin vaccinări a infecției cu pneumococi”. Potrivit Laurei Țurcan, mortalitatea în creștere nu provine de la copiii vaccinați, ci de la cei nevaccinați.

Desigur că acei copii care sunt vaccinați ar putea face alte tipuri de pneumonii, însă nu stereotipurile incluse în vaccin, care sunt cele mai periculoase. „Vaccinul protejează în 90-100%  din cazuri împotriva celor 13 stereotipuri incluse, pneumonia însă este provocată și de alte stereotipuri. Pentru a evita orice risc, e foarte important ca vaccinul să fie făcut la timp , după cum urmează: prima doză la două luni, a doua la 4 luni și a treia la 12 luni.

Pneumonia este o formă de infecţie respiratorie acută, care afectează plămânii şi este cauzată de o serie de agenţi infecţioşi, inclusiv virusuri, bacterii şi ciuperci. Pneumonia la copiii de 0-5 ani se manifestă prin febră ridicată (> 39°C), frisoane, tuse, lipsa poftei de mâncare, vărsături, dureri de cap. La debut, poate părea o răceală banală prin faptul că semnele clinice sunt comune – tuse, obstrucţie nazală şi febră. În continuare, cu instalarea pneumoniei, la copilul bolnav persistă dificultatea în respiraţie, şuierat la expiraţie, stare generală alterată, febră, respiraţii frecvente.

Există şi o serie de factori care favorizează apariţia pneumoniei:

  • condiţii deficitare de îngrijire şi igiena precară;
  • nutriţie dezechilibrată şi malnutriţie;
  • contactul cu mediile aglomerate şi instituţionalizarea (creşe, grădiniţe);
  • expunerea la fumul de țigară;
  • fumatul mamei în perioada de graviditate;
  • afecţiuni deja existente – copilul va fi mult mai predispus la pneumonie în formă gravă, dacă suferă deja de anumite boli (malformaţii congenitale, bronşite, HIV, rujeola etc.).

Prevenirea pneumoniei, tratamentul la timp și corect reduc mortalitatea infantilă. Iată câteva sfaturi profilactice:

  • imunizarea împotriva Hib, pneumococ, rujeola și tuse convulsivă (pertusis);
  • alăptarea la sân in primele 6 luni;
  • respectarea strictă a regulilor de igienă personală, cu spălarea pe mâini cu săpun, în instituțiile pentru copii și la domiciliu ;
  • diminuarea poluării aerului din interiorul încăperilor prin utilizarea sobelor sigure;
  • interzicerea fumatului în prezența copiilor.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Atenție la pneumonie! Boala este killer-ul copiilor Reviewed by on . Creșterea ratelor de îmbolnăvire și chiar de deces a copiilor până la vârsta de 5 ani din cauza bolilor respiratorii cauzate de infecțiile pneumococice, este o Creșterea ratelor de îmbolnăvire și chiar de deces a copiilor până la vârsta de 5 ani din cauza bolilor respiratorii cauzate de infecțiile pneumococice, este o Rating: 0
scroll to top