17 februarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Basorelief dedicat memoriei lui Nicolae Anestiadi.
Basorelief dedicat memoriei lui Nicolae Anestiadi.

Basorelief dedicat memoriei lui Nicolae Anestiadi.

16 mai 2014, 10:50

La Centrul Național Științifico-Practic de Medicină Urgentă (IMSP) a fost dezvelit basorelieful ilustrului chirurg și savant Nicolae Anestiade. La eveniment au fost prezenți medici chirurgi și academicieni, printre aceștia: șeful Catedrei de chirurgie nr.1 ”Nicolae Anestiade„ Gheorghe Ghidirim, chirurgul pediatru Eva Gudumac și directorul CNȘMU, Gheorghe Ciobanu.

Basorelieful  marelui profesor este plasat în incinta Catedrei de chirurgie nr.1 ”Nicolae Anestiade„. Alături de acesta se află și arborele genealogic al școlii chirurgicale, fondată de savant.

De numele marelui chirurg este legată dezvoltarea chirurgiei până la treapta actuală. Nicolae Anestiade a efectuat prima operație la cord, în 1962, și primele operații la cutia toracică. A făcut  primele lucrări în anesteologie, disciplină fără de care nu se dezvoltau celelalte ramuri chirurgicale.

”Anestiade îmi spunea- când un chirurg are un bolnav în față, alte probleme nu există.„, a declarat pentru MedNews, Gheorghe Ghidirim.

Nicolae Anestiade împreună cu René Leriche din Franța și Boris Petrovschi din Rusia au fost primii care au introdus noțiunea de fiziologie și patofiziologie în chirugie. Este chirurgul moldovean care a  ridicat chirurgia moldovenească  la nivel european.

Pe lângă atracția față de medicină, Anestiade a iubit matematica. Astfel a înbinat chirurgia cu cifrele, deschizând primul laborator de matematică în medicină. În interiorul acestuia se studiau homeostazia orgtanelor. Acelați nume are legătură cu prima secție de Chirurgie Cardiovasculară din Republica Moldova.

Nicolae Anestiade este numele catedrei chirurgicale nr.1 din cadrul CNȘMU, numele Asociației Chirurgilor din Moldova și numelei unei străzi din Chișinău.

Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu” a anunțat că anul 2016 va fi anul Nicolae Anestiade. Atunci se vor împlini 100 de ani de la nașterea profesorului universitar și chirugului emerit.

Pentru MedNews: Djulieta Ardovan

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Basorelief dedicat memoriei lui Nicolae Anestiadi. Reviewed by on . La Centrul Național Științifico-Practic de Medicină Urgentă (IMSP) a fost dezvelit basorelieful ilustrului chirurg și savant Nicolae Anestiade. La eveniment au La Centrul Național Științifico-Practic de Medicină Urgentă (IMSP) a fost dezvelit basorelieful ilustrului chirurg și savant Nicolae Anestiade. La eveniment au Rating: 0
scroll to top