20 iulie 2015

Acasă » Știri » Calitatea apei degradează de la o zi la alta
Calitatea apei degradează de la o zi la alta

Calitatea apei degradează de la o zi la alta

16 iulie 2015, 13:52

Moldovenii consumă apă potabilă necalitativă. Calitatea apei potabile este proastă atât în sursele subterane, cât și în sisteme de distribuire, de unde ajunge pe masa consumatorilor. Specialiștii Centrului Național de Sănătate Publică au făcut o analiză detaliată a apei și au constatat abateri grave în mai multe raioane ale țării.

Din totalitatea probelor prelevate din sursele subterane centralizate de apă, în aproape 70% dintre acestea parametrii chimici nu corespundeau normelor. Situația nu s-a schimbat, practic, de anul trecut. Cea mai nefavorabilă situație s-a atestat în raioanele Anenii-Noi, Glodeni, Căuşeni, Făleşti, Râşcani, Ştefan-Vodă, Taraclia, Hânceşti şi Comrat.

Nici la parametrii microbiologici nu se atestă o situație mai bună. „În apeductele comunale urbane din surse de suprafaţă s-a atestat o înrăutățire a calității. Persistă dificultăţi ale calităţii apei potabile din apeductele instituţiilor pentru copii, unde, în anul 2014, ponderea neconformităţii a constituit 22,81% la capitolul parametrii microbiologici”, a menționat în raportul său şeful Centrului sănătatea mediului al CNSP, Ion Șalaru.

Specialiștii de la CNSP au clasificat apele de suprafață în cinci categorii după nivelul de folosință a acesteia în alimentație. Astfel, râurile Prut și Nistru constituie cele mai mari surse de apă potabilă.  Totodată, în Republica Moldova funcționează nesatisfăcător majoritatea stațiilor de epurare. Nu se face salubrizarea necesară a teritoriului stației și nu s-a rezolvat problema colectării și epurării apelor meteorice.

Anastasia Rusu, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Calitatea apei degradează de la o zi la alta Reviewed by on . Moldovenii consumă apă potabilă necalitativă. Calitatea apei potabile este proastă atât în sursele subterane, cât și în sisteme de distribuire, de unde ajunge p Moldovenii consumă apă potabilă necalitativă. Calitatea apei potabile este proastă atât în sursele subterane, cât și în sisteme de distribuire, de unde ajunge p Rating: 0

La aceeasi tema

scroll to top