24 octombrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Concentrația fumului de țigară din localurile din capitală depășește de 47 de ori normativele OMS
Concentrația fumului de țigară din localurile din capitală depășește de 47 de ori normativele OMS

Concentrația fumului de țigară din localurile din capitală depășește de 47 de ori normativele OMS

26 mai 2015, 12:20

Calitatea aerului din localurile din Chișinău unde se mănâncă este foarte proastă. Aceasta pentru că în multe dintre acestea este permis fumatul fie liber, fie în spații delimitate. Datele au fost prezentate în studiul „Calitatea aerului în localurile de alimentație publică” realizat de Centrul de Politici și Analize în Sănătate.

În studiu au fost analizate 25 de localuri din Chișinău. În zece dintre acestea se permite fumatul liber, în alte zece – doar în spații special amenajate, iar în cinci dintre ele este strict interzis fumatul.

Cel mai înalt nivel de poluare a aerului cu pulbere în suspensii s-a atestat în cele 10 localuri de alimentație publică, unde se fumează liber. Concentrația de pulbere din aceste localuri depășește de 47 de ori țintele OMS privind calitatea aerului. S-a constatat că în multe dintre aceste localuri se fumau țigări și narghilea.

Totodată, s-a constatat că poluarea aerului este semnificativă și în cele 10 zone și spații pentru nefumători din localurile unde se permite fumatul. Doar în cele 5 localuri unde fumatul este strict interzis, concentrația de pulbere depășește de numai 3,6 ori țintele OMS privind calitatea aerului.

Astfel, experții au constatat că aerul este periculos pentru sănătatea oamenilor în localurile unde se fumează. În spațiile pentru nefumători, la fel, s-a constatat că aerul este foarte nesănătos. Specialiștii recomandă oamenilor să evite expunerea la cantități mari de aer poluat.

Studiul demonstrează că dotarea localurilor de alimentație publică cu sisteme de ventilație și cu spații pentru nefumători nu asigură protecție sigură de expunerea la fumul de tutun.

Aerul poluat cu pulbere în suspensie afectează, în special, persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii și astmaticii. Copiii cu vârsta mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer și, în consecință, mai mulți poluanți. Ei respiră mai repede decât adulții și tind să respire mai mult pe gură, ocolind practic filtrul nazal. Ei sunt mai vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltați, iar țesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil. Poluarea cu pulberi înrăutățește simptomele astmului, respectiv apare tusea, durerile în piept și dificultățile respiratorii.

Anastasia Rusu, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Concentrația fumului de țigară din localurile din capitală depășește de 47 de ori normativele OMS Reviewed by on . Calitatea aerului din localurile din Chișinău unde se mănâncă este foarte proastă. Aceasta pentru că în multe dintre acestea este permis fumatul fie liber, fie Calitatea aerului din localurile din Chișinău unde se mănâncă este foarte proastă. Aceasta pentru că în multe dintre acestea este permis fumatul fie liber, fie Rating: 0
scroll to top