5 decembrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Reportaje » FOTOREPORTAJ// Admiterea USMF 2015: „Sper că peste șase ani, când voi absolvi, salariile medicilor vor fi mai mari”
FOTOREPORTAJ// Admiterea USMF 2015: „Sper că peste șase ani, când voi absolvi, salariile medicilor vor fi mai mari”

FOTOREPORTAJ// Admiterea USMF 2015: „Sper că peste șase ani, când voi absolvi, salariile medicilor vor fi mai mari”

20 iulie 2015, 15:07

 Astăzi este prima zi de admitere în instituțiile de învățământ superior, iar în fața Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” (USMF) s-au format cozi de la primele ore ale dimineții. În pofida caniculei, zeci de tineri se îmbulzesc pe pragul universității în speranța să acceadă la facultate. Mulți dintre ei au ajuns în capitală în primele ore ale dimineții, dar încă nu au reușit să depună dosarul de studii. MedNews vă prezintă, printr-un fotoreportaj, atmosfera încinsă, de soare și de emoții, din fața USMF.

De pe treptele blocului central al USMF, membrii comisiei de admitere citesc cu voce tare numele candidaților înscriși pe lista de așteptare. Câte 2-3, viitorii studenți se strecoară în holul instituției, iar cei rămași afară îi privesc cu jind.

În pofida caniculei, viitorii studenți și rudele lor așteaptă răbdători la cozi

Printre cei care așteaptă la coadă mai mult de două ore este Daria. „Am media  8.83, dar nu cred că voi reuşi la buget, pentru că sunt 85 de oameni pe un loc. Contractul e costisitor, dar și farmaciștii câștigă bine, cred că într-un final voi avea un salariu bun”, speră proaspăta absolventă de liceu.

Candidații sunt strigați de către membrii comisiei de pe pragul universității

Mulți viitori doctori vin cu părinții și prietenii de departe, exact ca Sorina, care azi-dimineață a pornit de la Cahul. „Am vrut să vin mai devreme, dar am ajuns abia acum. Vreau să aplic la medicină generală unde sunt 380 de locuri. Sper că am să reușesc să intru la buget – am o medie la BAC de 8.23. Știu că medicii primesc  salarii mici, dar sper că peste 6 ani, când voi absolvi universitatea, situația se va schimba. Totuși profesia de medic e o meserie nobilă, de perspectivă”, a spus pentru MedNews viitoarea studentă.

Sorina speră că peste șase ani de studii salariile medicilor vor crește

O altă viitoare studentă la medicină generală, Ilinca, a venit cu toată familia. „Îmi încerc norocul cu media de 9.30. M-a atras medicina prin faptul că poți ajuta alte persoane și poți schimba situația țării noastre la capitolul sănătate, pentru că acum este destul de precară. Salariile mici nu mă sperie. Atâta timp cât îți faci munca cu plăcere salariul nu contează. Sper că până voi absolvi, salariile se vor mări. Totuși am de învățat șase ani de licență și trei de rezidențiat”, zâmbește Ilinca.

Ilinca, prima din dreapta, aplică la USMF cu o medie de 9.30

Printre puținii băieți pe care i-am văzut stând la coadă se află Alexandru. A venit la 9 dimineața în Chișinău de la Sângerei și stă în soare de trei ore. „Mă văd medic de familie în viitor, pentru că-mi place să le explic oamenilor cum să aibă grijă de ei. În familie nu am nici un medic, dar am fost influențat de un bun prieten, care a absolvit USMF în această vară. Știu că salariile doctorilor nu sunt mari și mă deranjează acest fapt. Se învață mult și nu toți intră la buget. La contract investești o groază de bani, iar când primești diploma și te angajezi îți dai seama că nu-ți ajunge un salariu până la sfârșit de lună. Depun actele oricum, încerc să fiu optimist”, a explicat tânărul.

Alexandru visează să devină medic de familie

În perioada 20-28 iulie candidații vor putea depune actele pentru admitere. Pentru anul de studii 2015-2016 au fost pregătite 695 de locuri, majoritatea dintre care sunt cu finanțare bugetară – 450 de locuri. Dintre acestea, statul a rezervat 34 de locuri pentru proaspeții absolvenți ai liceelor și colegiilor din stânga Nistrului. În bază de contract (contra plată) se vor putea înscrie la studii 245 de persoane.

Până la amiaza zilei de 20 iulie, comisia de admitere a reușit să proceseze 55 de cereri, iar rezultatele finale ale concursului vor fi făcute publice pe data de 7 august.

Felicia Nedzelschi, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
FOTOREPORTAJ// Admiterea USMF 2015: „Sper că peste șase ani, când voi absolvi, salariile medicilor vor fi mai mari” Reviewed by on .  Astăzi este prima zi de admitere în instituțiile de învățământ superior, iar în fața Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” (USMF) s-au fo  Astăzi este prima zi de admitere în instituțiile de învățământ superior, iar în fața Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” (USMF) s-au fo Rating: 0
scroll to top