2 decembrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Medicamentele s-ar putea scumpi
Medicamentele s-ar putea scumpi

Medicamentele s-ar putea scumpi

7 octombrie 2014, 16:22

Prețurile la medicamente, oscilează în funcție de cursul valutar. Deși la unele medicamente prețurile de producător s-au micșorat, pe piața din Republica Moldova aceste reduceri nu pot fi simțite din cauza cursului înalt de schimb valutar, informează MedNews.

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a aprobat listele prețurilor de producător înregistrate. Acestea includ peste 450 de produse medicamentoase. Majoritatea sunt de origine străină, repsectiv, prețul de producător este stabilit în euro, dolari sau ruble.

„În cazul a 15 produse medicamentoase prețul de producător în euro s-a redus de la 5 până la 29%, însă acest lucru nu se prea simte în lei din cauza diferenței de schimb valutar cu anul precedent. În general, la majoritatea dintre medicamente prețul a rămas același”, a spus pentru MedNews Angela Buzu, șefa Secţiei evaluare, statistică şi comunicare.

Preţurile aprobate au fost calculate în baza ratei oficiale medii de schimb valutar a Băncii Naţionale a Moldovei pentru luna precedentă. În liste au fost incluse medicamentele, dosarele cărora au fost procesate în lunile august și septembrie; respectiv, preţul a fost calculat conform ratei medii valutare pentru lunile iulie și august 2014.

Rata medie pentru un euro în iulie 2014 a fost echivalentă cu 19 lei MD, iar în iulie 2013 – cu 16,58 lei MD (+14,6%); în aceeaşi perioadă a anului 2013 rata medie pentru un dolar american costituia 12,67 lei MD, iar în iunie 2014 – 14,01 lei MD (+10,55%).

Conform Regulamentului cu privire la formarea preţurilor la medicamente, articole de uz medical şi alte produse farmaceutice, la comercializarea medicamentelor se admite aplicarea unui adaos comercial de până la 40 la sută la preţul de livrare sau la preţul de achiziţie, din care     până la 15 la sută – pentru întreprinderile care importă şi/sau distribuie medicamente cu amănuntul, atât de import, cât şi autohtone, iar până la 25 la sută  – pentru farmacii şi filialele acestora. La cele 40% se adaugă taxa pe valoarea adăugată.

Pentru MedNews: Anastasia Rusu

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Medicamentele s-ar putea scumpi Reviewed by on . Prețurile la medicamente, oscilează în funcție de cursul valutar. Deși la unele medicamente prețurile de producător s-au micșorat, pe piața din Republica Moldov Prețurile la medicamente, oscilează în funcție de cursul valutar. Deși la unele medicamente prețurile de producător s-au micșorat, pe piața din Republica Moldov Rating: 0
scroll to top