23 aprilie 2016

Acasă » Știri » O bombă cu ceas în UE: Obezitatea
O bombă cu ceas în UE: Obezitatea

O bombă cu ceas în UE: Obezitatea

22 ianuarie 2016, 14:23

Guvernele UE trebuie să-și intensifice strategiile anti-obezitate ori se vor confrunta direct cu crize financiare. Doar câteva guverne din Europa au strategii pentru reducerea fenomenului obezității, o adevărată povară pentru sănătatea publică din cauza costurilor mari pe care le presupune, scriu Fredrik Erixon și Martin Koehring, pentru EuroActiv.com. Fredrik Erixon este directorul Centrului European pentru economie politică internaţională (ECIPE), iar Martin Koehring este economist superior la Economist Intelligence Unit. În viziunea lor, Europa se confruntă cu o criză de proporţii epidemice a obezității, fenomen care ameninţă economiile UE din cauza poverii financiare enorme asupra sistemelor de sănătate.

Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) indică faptul că numărul persoanelor supraponderale sau obeze va creşte în mod substanţial în țările UE în următorul deceniu, dacă problema nu va avea o abordare complexă. Provocarea financiară în sistemele de sănătate este accentuată și de faptul că politicile, din trecut şi prezent, de reducere a incidenţei obezităţii, în mare măsură, au eşuat şi puţine guverne au idei noi de abordare a problemei.

Deși este cunoscut că obezitatea este cauza celor mai multe boli netransmisibile, printre care bolile cardiovasculare și diabetul de tip 2, guvernele țărilor UE au o atitudine lejeră față de această problemă. Criza din sistemele de sănătate este agravată și de fenomenul îmbătrânirii populaţiei,consumatoare activă de servicii medicale.

Astăzi pot fi doar estimate costurile exacte pentru tratamentul obezității, deși guvernele cunosc că acestea sunt în creştere. Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) estimează că, cheltuielile medii pentru tratamentul unei persoane obeze sunt cu 25% mai mari decât pentru o persoană cu greutatea corporală normală. În Marea Britanie, studiul guvernamental de estimare a cheltuielilor în sistemul de sănătate, efectuat în 2007 arată că până în anul 2050 tratamentul obezității va avea ponderea de 13% din totalul cheltuielilor pentru asistenţă medicală.

În ultimul raport al The Economist Intelligence Unit, intitulat „Confruntând Obezitatea în Europa”, este subliniat: „Întreprinzând măsuri pentru a schimba situația curentă, factorii de decizie politică s-au axat pe prevenirea obezității pentru persoanele sănătoase. Programele axate pe promovarea modului sănătos de viaţă au un rol important în prevenirea obezităţii în rândul persoanelor cu greutate sănătoasă”.

Cu toate acestea, politicile cu accent pe prevenirea obezității îi dezamăgesc pe cei care deja sunt obezi. Politicile de prevenire pot avea impact pozitiv atunci când sunt investiţii serioase în capacitățile autorităţilor de sănătate pentru a motiva oamenii să-și schimbe comportamentul (ex.: promovarea culturii fizice ori a adoptării unei diete sănătoase) ori de a schimba infrastructuri în acest sens (ex.: prin construirea mai multe piste pentru biciclete în oraşe). Axarea doar pe prevenirea obezității, ținând cont de starea actuală avansată a fenomenului obezității și a poverii acestuia este o abordare „extrem de neadecvată și ineficientă”, consideră autorii articolului. Accentul pe politicile de prevenire au un impact minim în rândul persoanelor care deja suferă de obezitate, ba mai mult chiar pot agrava problema, deoarece induc stigmatizarea persoanelor supraponderale și obeze.

 O schimbare a stării de fapt este crucială, odată ce creșterea cheltuielilor în sistemele de sănătate vor fi pe seama tratamentului preponderent al pacienților care sunt deja obezie ori supraponderali. Este necesară o intervenție mai coordonată pentru a-i ajuta pe cei care deja luptă cu problema. Aceasta înseamnă că este necesară abordarea în strategii și un tratament cuprinzător al obezității, mai orientat și cu acțiuni de susţinere pentru cei care suferă de obezitate şi pentru care doar schimbarea comportamentală este puțin eficientă.

Eficiența maximă poate fi atinsă doar prin îmbinarea tratamentului obezității cu schimbarea profundă de atitudini în societate față de modul de alimentație și cultura fizică. Fenomenul obezității are nevoie în mod stringent de atenția sporită a guvernelor UE dacă nu se dorește ca problema majoră de sănătate publică să degenereze într-o criză financiară ale țărilor din Europa.

Traducere și adaptare MedNews Surse: Fredrik Erixon, Martin Koehring pentru Euroactiv.com

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
O bombă cu ceas în UE: Obezitatea Reviewed by on . Guvernele UE trebuie să-și intensifice strategiile anti-obezitate ori se vor confrunta direct cu crize financiare. Doar câteva guverne din Europa au strategii p Guvernele UE trebuie să-și intensifice strategiile anti-obezitate ori se vor confrunta direct cu crize financiare. Doar câteva guverne din Europa au strategii p Rating: 0
scroll to top