16 ianuarie 2021

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » SONDAJ: 40% dintre pacienți au dat mită în 2014
SONDAJ: 40% dintre pacienți au dat mită în 2014

SONDAJ: 40% dintre pacienți au dat mită în 2014

17 decembrie 2014, 15:05

Pe parcursul anului 2014, moldovenii au dat mită în valoare de aproximativ un miliard de lei, iar cele mai multe plăți neoficiale s-au dat în buzunarele medicilor.

Peste o mie de oameni din diferite regiuni ale țării au participat la cercetarea sociologică realizată de „CBS-AXA” la comanda „Transparency International – Moldova”. La sondaj au participat businessmani, dar și oameni simpli, care au răspuns la o serie de întrebări privind fenomenul mitei.

Potrivit proprietarilor de gospodării casnice, corupţia este mai larg răspândită în instituţiile medicale, acestea fiind urmate de instanţele de judecată, poliţie, procuratură și instituţiile de învăţământ. Din sondaj reiese că în 2014 mărimea mitei în spitale a crescut față de anii precedenți. 40% dintre pacienții care se adresează la medic dau mită, suma aproximativă „virată” ilegal în buzunarele lucrătorilor medicali fiind de 372 milioane de lei.

Rezultatele anchetei sociologice mai relevă faptul că în instituţiile medicale plățile ilegale se fac în majoritatea cazurilor de bună voie și din propria inițiativă a pacientului care o percepe ca pe un gest de mulțumire. Respondenții au indicat că pentru a nu lua mită, un funcționar trebuie să aibă un salariu de cel puțin 700 de dolari, iar un ministru – de 2.000 de dolari.

Printre cele mai eficiente căi de combatere a corupției, respondenții au menționat aplicarea sancțiunilor persoanelor care iau și dau mită, promovarea în funcție a persoanelor oneste și transparentizarea activității instituțiilor publice.

Felicia Nedzelschi, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
SONDAJ: 40% dintre pacienți au dat mită în 2014 Reviewed by on . Pe parcursul anului 2014, moldovenii au dat mită în valoare de aproximativ un miliard de lei, iar cele mai multe plăți neoficiale s-au dat în buzunarele medicil Pe parcursul anului 2014, moldovenii au dat mită în valoare de aproximativ un miliard de lei, iar cele mai multe plăți neoficiale s-au dat în buzunarele medicil Rating: 0
scroll to top