18 ianuarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Viziuni expuse la TV asupra Planului de acțiuni al Guvernului de reglementare a prețurilor la medicamente
Viziuni expuse la TV asupra Planului de acțiuni al Guvernului de reglementare a prețurilor la medicamente

Viziuni expuse la TV asupra Planului de acțiuni al Guvernului de reglementare a prețurilor la medicamente

22 februarie 2016, 15:34

Săptămâna curentă, 22 – 29 februarie, Guvernul va aproba un plan de acțiuni de reglementare a prețurilor la medicamente, a declarat ministra Sănătății, Ruxanda Glavan, în cadrul unei emisiuni TV. Potrivit ministrei, scopul acestui plan va fi asigurarea populației cu medicamente esențiale și readucerea producătorilor străini care s-au retras de pe piața farmaceutică autohtonă.

„Planul va prevedea liberalizarea modului de eliberare a medicamentelor și excluderea tuturor etapelor de birocrație. (…) Marea majoritate a exportatorilor au plecat de pe piață Republicii Moldova pentru că piața este mică, iar reglementările impuse de autorități au fost prea complicate și prea costisitoare”, a comentat Glavan conținutul planului autorității pentru reglementarea prețurilor la medicamente.

Ministra Sănătății a explicat că moldovenii nu au resimt micșorarea prețurilor la doctorii din cauza fluctuației cursului valutar și a ponderii mici de pe piața farmaceutică, de 7-8% a medicamentelor de la producătorii autohtoni, orientați spre export. Întrebată de ce ponderea medicamentelor autohtone este mică, ministra a explicat: „Ei produc medicamente generice care deja sunt pe piața Republicii Moldova și din punct de vedere al rentabilității afacerii, marea majoritate sunt orientați spre export pentru că își vând producția în valută. Și atunci când încasează bani în valută ei au o anumită siguranță din punct de vedere financiar al afacerii acestora”.

Referindu-se la acțiunile imediate de redresare a situației de pe piața farmaceutică, Ruxanda Glavan a reamintit despre faptul că de la 1 aprilie 2016, farmaciile vor aplica prevederea Legii privind activitatea farmaceutică, promovată în timpul crizei medicamentelor de la începutul anului 2015, care reglementează adaosul comercial regresiv. Potrivit Legii reglementarea de aplicare a adaosului comercial pentru angrosiștii de medicamente, adică depozite, a început de la 1 octombrie 2015, când aceștia au fost obligați să micșoreze adaosul comercial pentru medicamentele mai scumpe.

„Conform calculelor preventive, respectarea cu strictețe a acestei prevederi legale ar trebui să ducă la diminuarea de la 7 până la 12 la sută a prețurilor, în dependență de categoria de medicamente”, a menționat ministra Sănătății.

Modificările la Legea privind activitatea farmaceutică ce prevăd reglementarea adaosului regresiv au fost votate de Parlament pe 30 iulie 2015. Atunci, unul din autorii ei, șefa Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie, Oxana Domenti a remarcat că legea va veni cu reduceri de prețuri la medicamente în cazul în care Guvernul și Banca Națională va menține constant cursul leului în raport cu valuta străină.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Viziuni expuse la TV asupra Planului de acțiuni al Guvernului de reglementare a prețurilor la medicamente Reviewed by on . Săptămâna curentă, 22 – 29 februarie, Guvernul va aproba un plan de acțiuni de reglementare a prețurilor la medicamente, a declarat ministra Sănătății, Ruxanda Săptămâna curentă, 22 – 29 februarie, Guvernul va aproba un plan de acțiuni de reglementare a prețurilor la medicamente, a declarat ministra Sănătății, Ruxanda Rating: 0
scroll to top