16 februarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Reformele pe care și le propune ministrul Mircea Buga în 2015
Reformele pe care și le propune ministrul Mircea Buga în 2015

Reformele pe care și le propune ministrul Mircea Buga în 2015

31 martie 2015, 13:34

Ministrul Sănătății, Mircea Buga, a explicat care sunt cele mai importante segmente din sistemul de sănătate ce necesită a fi reformate. Potrivit oficialului, sectorul spitalicesc, sistemul de sănătate publică și asistența medicală primară sunt „urgențele mandatului” său. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Offline MedNews”.

Buga a declarat că sectorul spitalicesc „nu a fost încă reformat suficient”, iar cu privire la centrele de sănătate el a propus crearea unui model similar cu cel european, unde medicul de familie să acționeze împreună cu echipa sa și să împartă responsabilitatea cu aceasta. „În Republica Moldova, acest mecanism încă nu funcționează așa cum ne-am dori, deoarece nu există suficienți medici de familie, iar legislația nu este ajustată până la capăt. În plus, mai avem autorități publice locale care nu au implementat descentralizarea. Ne-am dori să avem suficiente pârghii de influență asupra funcționalității sistemului de sănătate în teritoriu. Momentan, Ministerul Sănătății nu dispune de aceste pârghii”, a explicat oficialul.

În 2015, ministrul Buga își propune să stimuleze serviciile de înaltă performanță, serviciile de transplant și intervențiile cardiovasculare. De asemenea, necesită o transformare urgentă și sistemul de sănătate publică. „Sistemul a rămas, ca și înainte, mai mult axat pe prevenirea bolilor infecțioase. Este un lucru care trebuie păstrat, dar structura lui trebuie reformată radical – orientată spre prevenția bolilor infecțioase, dar și spre lucrul cu maladiile netransmisibile și promovarea modului sănătos de viață. Acești trei piloni trebuie să se regăsească în orice structură de sănătate publică din teritoriu. Acum, populația este decepționată de prestanța acestei structuri. Pe acest segment vom interveni rapid, mai ales că avem și recomandări de la experți străini. Această structură trebuie reorganizată chiar în anul curent”, a conchis Buga.

Felicia Nedzelschi, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Reformele pe care și le propune ministrul Mircea Buga în 2015 Reviewed by on . Ministrul Sănătății, Mircea Buga, a explicat care sunt cele mai importante segmente din sistemul de sănătate ce necesită a fi reformate. Potrivit oficialului, s Ministrul Sănătății, Mircea Buga, a explicat care sunt cele mai importante segmente din sistemul de sănătate ce necesită a fi reformate. Potrivit oficialului, s Rating: 0
scroll to top