16 februarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Și producătorii autohtoni de medicamente susțin majorarea prețurilor
Și producătorii autohtoni de medicamente susțin majorarea prețurilor

Și producătorii autohtoni de medicamente susțin majorarea prețurilor

17 ianuarie 2015, 13:26

Devalorizarea monedei naționale s-a răsfrânt nu doar asupra prețului medicamentelor importate, ci și asupra celor autohtone. Producătorii moldoveni sunt nevoiți să ridice și ei prețurile după ce peste 2000 de medicamente importate s-au scumpit.

Șefa Asociației Farmaciștilor din Republica Moldova, Maria Cojocaru-Toma, a explicat că „medicamentele autohtone sunt și ele influențate de oscilațiile cursului valutar, pentru că au la bază substanțe medicamentoase importate, cumpărate în valută”.

Directorul unei companii autohtone producătoare de medicamente care a solicitat anonimatul a comunicat pentru „MedNews” că a simțit deja efectele deprecierii cu peste 20% a leului moldovenesc. „Tot ce aducem în țară, plătim în dolari și euro. E contraproductiv să vinzi în lei, dar să cumperi în dolari. Pe de altă parte, eu nu pot să încalc ordinul și să vând cu preț mai mare decât este stipulat, dar pot să revizuiesc prețurile medicamentelor indicate în ordin (ordinul recent al Ministerului Sănătății) și probabil asta voi face”. Potrivit lui, scumpirea va viza inclusiv produsele parafarmaceutice (tifon, vată, seringi, etc).

„În Republica Moldova practic nu există surse de materie primă pentru medicamente. Mă refer la substanțele active utilizate în producție. Prin urmare, acestea sunt importate în proporție de 95 la sută. Achiziția se face în euro sau dolari. Respectiv, cum am putea noi să păstrăm intact prețul medicamentului, când cursul valutar a luat-o razna?”, se întreabă președintele Asociației Producătorilor de Produse Farmaceutice și Parafarmaceutice (PPFP), Valentin Tofan. Potrivit lui, scumpirea medicamentelor era inevitabilă.

Potrivit unui ordin al Ministerului Sănătății, prețurile medicamentelor importate au fost revizuite ca urmare a solicitărilor parvenite de la producători și au crescut în medie cu 2-7%.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Și producătorii autohtoni de medicamente susțin majorarea prețurilor Reviewed by on . Devalorizarea monedei naționale s-a răsfrânt nu doar asupra prețului medicamentelor importate, ci și asupra celor autohtone. Producătorii moldoveni sunt nevoiți Devalorizarea monedei naționale s-a răsfrânt nu doar asupra prețului medicamentelor importate, ci și asupra celor autohtone. Producătorii moldoveni sunt nevoiți Rating: 0
scroll to top