18 ianuarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Unele medicamente se scumpesc, altele se ieftinesc
Unele medicamente se scumpesc, altele se ieftinesc

Unele medicamente se scumpesc, altele se ieftinesc

17 ianuarie 2015, 12:36

După ce Ministerul Sănătății a publicat o listă cu medicamente de import care s-au scumpit pe fonul deprecierii leului, vineri, Agenția Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale (AMED) a publicat o listă cu medicamente care s-au ieftinit în anul 2015 comparativ cu 2014. Astfel, peste o mie de medicamente s-au ieftinit.

Cel mai mult s-au ieftinit, cu 69 la sută, comrimatele „Etol Fort” de 400 de mg care sunt folosite pentru tratarea osteoartritei acute şi cronice, pentru tratamentul durerii (inflamatorii, chirurgicale, stomatologice, obstetrice, ortopedice, musculo-scheletice, neoplazice). Dacă anterior acest preparat costa 76,66 lei, acum costul lui în Catalogul național de prețuri este de 23,33.

Cu peste 50% s-au ieftinit comprimatele „Uregyt” și soluția injectabilă „Ketoprofen Rompharm”. Totodată, practic s-au înjumătățit și prețurile medicamentelor „Docetaxel Actavis”, „Karvidil” și „Irinotecan Actavis”. Preparatele pentru scăderea tensiunii arteriale „Fosicard” și „Ramipril”, s-a ieftinit cu 34 și, respectiv, 21 de lei.

S-au ieftinit nesemnificativ și preparatele „Seroxat”, „Plaquenil”, „Stimuloton” și „Cordaflex” – cu mai puțin de un 1%.

Preţul de producător fixat în Catalogul naţional de preţuri este unul de referinţă, la care se aplică un adaos comercial. Acest adaos este, pentru depozitele de medicamente, de până la 15%, iar pentru farmacii de cel mult 25%. Fiecare unitate farmaceutică (depozit sau farmacie) are politica proprie de preţuri, fapt ce explică existenţa în farmacii a aceluiaşi medicament cu diferite preţuri.

Anastasia Rusu, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Unele medicamente se scumpesc, altele se ieftinesc Reviewed by on . După ce Ministerul Sănătății a publicat o listă cu medicamente de import care s-au scumpit pe fonul deprecierii leului, vineri, Agenția Medicamentelor și Dispoz După ce Ministerul Sănătății a publicat o listă cu medicamente de import care s-au scumpit pe fonul deprecierii leului, vineri, Agenția Medicamentelor și Dispoz Rating: 0
scroll to top