16 februarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » TENSIUNI ARTIFICIALE? Medicul Adrian Hotineanu se încurcă în declarații
TENSIUNI ARTIFICIALE? Medicul Adrian Hotineanu se încurcă în declarații

TENSIUNI ARTIFICIALE? Medicul Adrian Hotineanu se încurcă în declarații

16 februarie 2015, 16:59

Șeful Secției de chirurgie hepatobiliopancreatică a Spitalului Republican, Adrian Hotineanu, se încurcă în declarații. După ce a declarat pentru un post de televiziune că spitalul la care lucrează se confruntă cu o criză de medicamente și consumabile, la solicitarea MedNews să numească măcar un preparat lipsă în trusa necesară pentru transplant, acesta nu a putut numi nici măcar un produs parafarmaceutic.

Acum câteva zile în presă a apărut o știre în care se menționa că din cauza crizei medicamentelor și consumabilelor la doi pacienți cu insuficiență hepatică aflați în stare gravă, nu li s-a putut face transplantul de ficat. „Noi avem problemele nu doar cu medicamentele, dar şi cu consumabilele. Având în vedere că transplantul de ficat e cel mai tehnologizat proces, nu putem pune în pericol viaţa pacienților fără medicamentele necesare”, declara atunci Adrian Hotineanu.

Contactat de MedNews, șeful Secției de chirurgie hepatobiliopancreatică a menționat că nu există criză de medicamente, dar de consumabile. „Nu poate fi efectuată transplantarea fără consumabile și echipamente. Sunt unele complicații pe care, fără echipamente, nu le putem depăși. Noi avem toate echipamentele de bază, dar am avut două cazuri foarte complicate în care am avut nevoie de aparate pentru dializă hepatică, ceea ce nu avem la ora actuală în spital. Acest aparat este necesar ca să-i mențină pe pacienți în viață până în momentul transplantului”, a menționat Adrian Hotineanu. Mai târziu, însă, el a admis că este posibilă, totuși, efectuarea unui transplant: „Este posibil ca noi să adunăm cele necesare pentru un transplant, dar pentru al doilea nu vom avea cu siguranță. Dacă aceste cazuri ar fi fost mai simple, operațiile ar fi fost făcute. Am fi insistat, făceam rost de cele necesare din alte spitale și efectuam transplantul”.

Pe de altă parte, la solicitarea Ministerului Sănătății, directorul Spitalului Clinic Republican, Serghei Popa, a raportat că nu există criză de medicamente pentru transplant în spitalul pe care îl administrează. „Până astăzi nu am avut nici o solicitate de a efectua vreun transplant. În farmacie sunt rezervate medicamente pentru asigurarea operației de transplant disponibile în orice moment”, se menționează în adresare.

Solicitat de MedNews, directorul Agenției de Transplant, Igor Codreanu, a dezmințit informația că ar lipsi medicamentele și consumabilele necesare pentru transplant. „Ținem să precizăm că achizițiile de medicamente imunosupresive pentru Programul național de transplant pentru anul 2014 au fost efectuate în deplină măsură conform planului de achiziții. Licitațiile pentru 2015 au avut loc în lunile noiembrie si decembrie 2014, operatorii economici au semnat contractele de livrare a medicamentelor și au inițiat livrările în luna februarie”, a menționat Igor Codreanu.

Întrebat ce consumabile i-au lipsit pentru efectuarea transplantului, Adrian Hotineanu nu a putut numi nici o denumire care i-ar lipsi. „Pentru transplant este necesară o listă întreagă de 10 pagini de produse parafarmaceutice. Din acestea multe lipsesc la ora actuală. Nu pot să spun concret pentru că sunt foarte multe și nu le țin minte pe toate”, a adăugat Hotineanu.

„Problema este mult mai profundă decât pare. Nu este vorba doar de o criză de medicamente în Republica Moldova. Această criză s-a suprapus cu alte probleme de aceea situația este mai gravă. Nu numai din cauza consumabilelor n-am făcut transplanturile, dar mai există o problemă – insuficiență de donatori. Problema este mult mai complexă. Ea poate fi înțeleasă doar din interior, nu doar citind știri”, a menționat șeful Secției de chirurgie hepatobiliopancreatică a Spitalului Republican.

Starea celor doi pacienți care aveau nevoie de transplant de ficat a fost evaluată astăzi de medici din România și Spania, care vor decide ce măsuri urmează a fi întreprinse în continuare.

Anastasia Rusu, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
TENSIUNI ARTIFICIALE? Medicul Adrian Hotineanu se încurcă în declarații Reviewed by on . Șeful Secției de chirurgie hepatobiliopancreatică a Spitalului Republican, Adrian Hotineanu, se încurcă în declarații. După ce a declarat pentru un post de tele Șeful Secției de chirurgie hepatobiliopancreatică a Spitalului Republican, Adrian Hotineanu, se încurcă în declarații. După ce a declarat pentru un post de tele Rating: 0
scroll to top