Persoanele care țin un regim de slăbire, își pot stabiliza greutatea cu ajutorul cafelei, se arată într-un studiu realizat de către cercetătorii de la Școala de Medicină din Hanovra, care a fost publicat luna aceasta în revista European Journal of Clinical Nutrition, scrie metronews.fr.
Oamenii de știință au examinat obiceiurile alimentare a 494 de persoane, femei și bărbați, înainte și după ce au ținut diete pentru a scădea în greutate. Ei au observat că cei care au reușit să-și mențină greutatea beau regulat cafea, câte două-patru cești pe zi.
Este prima oară identificat clar rolul cafelei în menținerea greutății după un regim de slăbire, deși se știa că un bun element pentru pierderea greutății este cafeina. Cei care consumă cafea au un indice de masă corporală (IMC) mai scăzut decât cei ce se feresc de licoarea neagră.
Cafeaua a fost intens studiată la nivel internaţional, inclusiv de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) şi, în urma acestor vaste cercetări, experţii au căzut de acord că un consum moderat prezintă beneficii asupra sănătăţii şi stării de bine, în general.
Vestea cea bună este faptul că rațiile optime de cafea previn diabetul zaharat de tip II, scad riscul afecțiunilor cardiovasculare, protejează în 80% de cazuri de boala Parkinson, în 25 % de cancer de colon, în 50% de pietre la rinichi și 80% – ciroză hepatică. Vestea proastă e că, în cantități exagerate, cafeaua este dăunătoare pentru sănătate.
Doza optimă de cafea pe zi, conform studiilor cercetătorilor și celui mai recent raport al OMS în acest sens, nu trebuie să depășească patru cești. Subliniem, că este vorba despre cafele „scurte”, cele cunoscute sub denumirile de espresso și ristretto.
MedNews Sursa: metronews.fr