19 iunie 2016

Acasă » Știri » Au fost inventate lentilele de contact care măresc imaginea printr-o clipire
Au fost inventate lentilele de contact care măresc imaginea printr-o clipire

Au fost inventate lentilele de contact care măresc imaginea printr-o clipire

16 februarie 2015, 11:56

O echipă internațională de cercetători a elaborat lentile de contact cu capacități de mărire a imaginii. Dispozitivul futurist a fost prezentat Asociației Americane de Progres al Științei.

Primele lucrări asupra lentilelor de contact cu proprietăți specifice unei camere video au început în 2013. Acestea au o grosime de 1,55 milimetri și conțin un mic telescop reflector. Montat în membrana lentilei, acesta este activat, la propriu, printr-o clipire a ochiului.

Când lumina atinge lentila, micile oglinzi ale telescopului ricoșează lumina captată și schimbă percepția persoanei asupra mărimii obiectului, mărind întreaga imagine. Cercetătorii au comparat fenomenul cu privirea prin binoclu.

Lentilele vor putea funcționa doar cu ajutorul unor ochelari smart care vor răspunde la clipirile utilizatorului: ochiul drept va activa funcția, iar cel stâng o va dezactiva. Dispozitivul va mări imaginea până la 2,8 ori. Cercetările au fost finanțate de Pentagon, fiind destinate inițial militarilor, însă pe parcurs a devenit clar că acesta este un tratament revoluționar destinat maselor largi.

„Credem că aceste lentile de contact sunt foarte promițătoare, mai ales pentru oamenii cu vederea foarte slabă și maculodistrofie. Momentan, descoperirea se află la etapa cercetărilor, dar poate deveni în scurt timp o opțiune reală pentru oameni”, a declarat la conferința de lansare savantul Eric Tremblay.

Savanții au declarat că lentilele au fost testate cu succes pe animale, iar încercările clinice sunt planificare pentru 2016.

Adaptare și traducere pentru MedNews, Felicia Nedzelschi

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Au fost inventate lentilele de contact care măresc imaginea printr-o clipire Reviewed by on . O echipă internațională de cercetători a elaborat lentile de contact cu capacități de mărire a imaginii. Dispozitivul futurist a fost prezentat Asociației Ameri O echipă internațională de cercetători a elaborat lentile de contact cu capacități de mărire a imaginii. Dispozitivul futurist a fost prezentat Asociației Ameri Rating: 0
scroll to top