28 iunie 2015

Acasă » Interviuri » INTERVIU// Natalia Savca: „Persoanele cu pielea albă vor rapid un bronz frumos… NU EXISTĂ AȘA CEVA!”
INTERVIU// Natalia Savca: „Persoanele cu pielea albă vor rapid un bronz frumos… NU EXISTĂ AȘA CEVA!”

INTERVIU// Natalia Savca: „Persoanele cu pielea albă vor rapid un bronz frumos… NU EXISTĂ AȘA CEVA!”

24 iunie 2015, 12:39

În sezonul estival plajele au devenit din nou arhipline, iar mulți moldoveni fac băi solare fără a ține cont de faptul că expunerea neprotejată la soare poate fi extrem de periculoasă. Soarele provoacă diferite afecțiuni, de la înroșiri ale pielii până la alunițe maligne. MedNews a discutat cu medicul dermatolog de la Dispensarul Dermato-Venerologic Republican, Natalia Savca, pentru a afla cum să ne bronzăm corect, fără consecințe neplăcute sau chiar periculoase.

MedNews: La ce ore trebuie să ieșim la bronzat și cât timp ne recomandați să facem băi de soare?

Natalia Savca: La plajă trebuie de mers până la orele 10:00-11:00. În intervalul dintre orele 11:00 și 16:00 bronzatul este categoric interzis, pentru că intensitatea razelor UV A și UV B este extrem de mare. UV B răspunde tocmai de înroșirea pielii și de arsuri. Oamenii care au pielea mai închisă la culoare se pot bronza și 2 și 3 ore, iar cei cu multe alunițe și piele deschisă la culoare, precum și femeile gravide sau persoanele alergice nu trebuie să stea mult la soare.

Ce riscuri ascunde expunerea la soare de lungă durată?

Riscul unor arsuri, în primul rând, urmate de eriteme (sau înroșiri ale pielii) și cancerul de piele. Sunt cazuri în care melanoamele se dezvoltă anume după bronzatul pe plajă. Acesta este unul din cele mai agresive tipuri de cancer, cu incidența de 1 la un milion.

Oamenii știu că trebuie să meargă la mare „înarmați” cu creme protectoare. Cum trebuie alese acestea și ce diferență este între SPF 15, 30, 50..?

…80 și chiar 100. Acestea se aleg în funcție de tipul pielii. Există patru fototipuri care împart oamenii în funcție de nuanța pielii. Cel mai deschis ten aparține fototipului 1, posesorii fototipului 2 se bronzează mai ușor însă le apar înroșiri, fototipul 3 se bronzează fără nici un risc de înroșire – sunt acei care pot sta la soare toată ziua fără nici o problemă. Oamenii cu fototipul 4 sunt mai smoliți și fără bronz, iar odată ce fac băi de soare bronzul lor devine foarte pronunțat. Respectiv, cei cu fototipurile 1 și 2 trebuie să aplice creme cu un factor protector de minim SPF 50, iar fototipurile 3 și 4 pot utiliza SPF 15-30. Lumea spune „Nu mă dau cu cremă pentru că nu mă voi bronza”. Nu este adevărat! Te bronzezi, dar o faci sănătos!

Când este corect să aplicăm aceste creme?

În cameră, înainte de a merge la plajă, aplicăm crema. Doar după asta putem ieși la soare. Aceasta se aplică la fiecare două ore. Chiar dacă am intrat în apă până la expirarea acestor două ore, nu este nevoie să ne dăm cu cremă repetat.

Am citit undeva că uleiul de măsline este recomandat pentru a obține un bronz frumos, iar smântâna aplicată pe piele se spune că elimină arsurile. Cât de adevărate sunt aceste recomandări?

Iarăși, ca și în cazul cremelor protectoare, depinde de fototipul pielii. În cazul primelor două, aplicarea uleiului de măsline este interzisă. Uleiul atrage mai bine razele solare, astfel amplificând riscul de arsuri și eriteme. Pentru fototipul 3 și 4 și pentru persoanele care deja sunt bronzate aplicarea uleiului se face fără probleme. Există și ulei foto-protector, ulei care atrage bronzul… Eu nu susțin aceste produse. Din practică, vă pot spune că ele, totuși, produc arsuri. De obicei le folosesc nu persoanele care se bronzează ușor, dar persoanele cu pielea albă, care vor rapid un bronz frumos. Așa ceva nu există! Fototipul 1 și 2 nu pot avea un bronz ciocolatiu. Ei stau la soare toată ziua și pe urmă vin acasă și li se ia stratul de piele arsă. Pentru binele pielii, trebuie să stăm la soare nu toată ziua, ci câte puțin în fiecare zi.

Smântâna sau iaurtul într-adevăr au un efect bun și sunt folosite și în zilele noastre. Bineînțeles, există remedii farmaceutice contra arsurilor, precum emulsiile hidratante de după plajă, dar ele sunt destul de scumpe și lumea apelează la produse naturiste. Smântâna sau iaurtul sunt emoliente și pot ajuta, dar eu prefer și recomand unguentul „Pantenol”, cu efect anestezic și calmant.

Căror riscuri se supune pielea după arsurile de la plajă?

După arsuri, apar lentigo solare (alunițele), dar și keratozele pre-canceroase, îngroșări ale epidermei pe care omul le vede ca alunițe. Cel mai des acestea apar pe față sau pe spate, zonele mai foto-expuse. Ele nu pot fi recunoscute cu ochiul liber, însă efectuând dermatoscopia putem distinge alunița de keratoză solară. Am pacienți care vin cu alunițe apărute recent și spun că nu le plac sau îi deranjează. Cel mai des ei recunosc că au stat la soare și s-au ars.

Înainte de plajă, corpul este protejat cu creme și loțiuni, dar ce facem cu tenul? Fața are nevoie de îngrijire specială?

Există loțiuni care protejează atât corpul cât și fața. Este mult mai econom, dar depinde de tipul tenului. Dacă pielea feței este grasă, eu nu recomand cremele. Pot apărea coșuri ca urmare a texturii uleioase a cremei. Persoanele alergice nu pot folosi spray-urile de corp pe față, pentru că reacția adversă nu va întârzia să apară.

Se spune că bronzul îmbătrânește pielea…

Așa este! Am menționat anterior razele UV A. Ele sunt cele care provoacă ridurile și îmbătrânirea pielii. Expunerea continuă, în ani, duce la îmbătrânirea considerabilă a pielii. De asemenea, eu nu sunt adepta bronzatului continuu și excesiv, mai ales la solar.

Multă lume pleacă cu copiii în vacanță. Cum trebuie să-i protejăm pe cei mici de razele soarelui?

Copiii trebuie protejați cu cremă cu factor de protecție înalt, cu inscripția specială „kids” sau „children” pe cutie. Piciul neapărat trebuie să aibă o pălărioară pe cap și să fie îmbrăcat în haine deschise la culoare. De fapt, toată lumea trebuie să poarte ochelari de soare, să protejeze părul de acțiunea razelor solare și să se asigure cu cosmetică protectoare doar din farmacii.

Felicia Nedzelschi, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
INTERVIU// Natalia Savca: „Persoanele cu pielea albă vor rapid un bronz frumos… NU EXISTĂ AȘA CEVA!” Reviewed by on . În sezonul estival plajele au devenit din nou arhipline, iar mulți moldoveni fac băi solare fără a ține cont de faptul că expunerea neprotejată la soare poate f În sezonul estival plajele au devenit din nou arhipline, iar mulți moldoveni fac băi solare fără a ține cont de faptul că expunerea neprotejată la soare poate f Rating: 0

La aceeasi tema

scroll to top