28 iunie 2015

Acasă » Știri » Tinerii cu vârsta cuprinsă între 19 și 29 de ani oferă cel mai des mită în spitale
Tinerii cu vârsta cuprinsă între 19 și 29 de ani oferă cel mai des mită în spitale

Tinerii cu vârsta cuprinsă între 19 și 29 de ani oferă cel mai des mită în spitale

22 iunie 2015, 14:24

Plățile neoficiale sunt ca la ele acasă în Secția chirurgie și la maternitate, iar tinerii sunt cei care oferă cel mai des mită în spitale.  Atât la casă, cât și neoficial, oamenii lasă la spitale în medie 1000 de lei pentru serviciile medicale. Acestea sunt doar o parte din concluziile unui barometru de opinie în sănătate lansat astăzi de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (PAS).

În această luni, Centrul PAS a lansat studiul „Accesul și calitatea serviciilor medicale spitalicești în percepția populației din Republica Moldova”. Sondajul a avut loc pe un eșantion de 1222 de persoane internate la spital în ultimul an.

Studiul a vizat patru domenii mari: internarea, calitatea, costurile și satisfacția pacienților față de îngrijirea medicală oferite de spital. O parte esențială a studiului se referă la plățile oficiale și la mită.

Astfel, 81% dintre persoanele chestionate au declarat că nu au plătit pentru serviciile medicale în casa instituției. „Asta ar însemna fie o protecție mai bună față de riscurile financiare asociate cu serviciile spitalicești, fie o creștere a plăților suplimentare”, relevă studiul. Pacienții au plătit cel mai des în secțiile chirurgie, terapie, maternitate și pediatrie. De asemenea, cei neasigurați au trebuit să plătească la casa instituției medico-sanitare de patru ori mai des decât pacienții cu poliță. Respondenții au lăsat în spitale între 10 lei și 44.300 de mii de lei în funcție de complexitatea tratamentului. Două treimi dintre intervievați au achitat oficial până la 1000 de lei pentru tratament. Bonul de casă le-a fost eliberat doar la 177 de respondenți din cei 218 care au achitat serviciile la casă.

Pe primele trei poziții în topul plăților neoficiale se numără: achitările pentru zilele-pat de aflare în spital, medicamentele și serviciile asistenților medicali. „Deși sunt incluse în programul unic și sunt absolut gratuite, analizele de sânge și urină au fost achitate în peste 14% din cazuri”, a menționat la lansarea studiului unul dintre autorii cercetării, expertul Ghenadie Țurcanu.

Peste 37% dintre respondenți au recunoscut că au plătit bani direct personalului medical. Chiar dacă la spitalele republicane se dă cel mai des bonul de plată, tot acolo se dă și cel mai des mită – 44,6% au recunoscut că și-au golit buzunarele la spitalele republicane. Peste 76% de plăți neoficiale se dau la maternitate, iar 42% – la chirurgie. În medie, pentru intervenția chirurgicală oamenii au scos din buzunar peste 2800 de lei, iar pentru naștere – aproape 700. Cu mult peste jumătate dintre cei care au dat mită doctorilor au fost tinerii între 19 și 29 de ani, iar la polul opus au fost persoanele trecute de 60 de ani.

64,5% dintre cei care au recunoscut că au oferit plăți din buzunar au spus că au făcut-o din proprie inițiativă, în semn de mulțumire, iar 88 de pacienți au fost impuși de personalul medical să ofere bani. Femeile au plătit mai des în spitale decât bărbații (36,2% versus 25,8%), în schimb doamnele au fost mai des impuse de personal scoată bani din buzunar.

Cel mai des, pacienții au dat mită pentru consultația medicului (41%), au oferit cadouri (40,8%) și au achitat neoficial serviciile asistenților medicali (25,8%). Absoluta majoritate a deținătorilor poliței medicale au plătit neoficial anestezia (97%), intervenția chirurgicală (94%) și medicamentele (87%).

Cercetarea a fost realizată repetat în 2013, după debutul unui barometru asemănător în 2011.

Felicia Nedzelschi, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Tinerii cu vârsta cuprinsă între 19 și 29 de ani oferă cel mai des mită în spitale Reviewed by on . Plățile neoficiale sunt ca la ele acasă în Secția chirurgie și la maternitate, iar tinerii sunt cei care oferă cel mai des mită în spitale.  Atât la casă, cât ș Plățile neoficiale sunt ca la ele acasă în Secția chirurgie și la maternitate, iar tinerii sunt cei care oferă cel mai des mită în spitale.  Atât la casă, cât ș Rating: 0
scroll to top