28 iunie 2015

Acasă » Știri » Ora concluziilor la cel mai mare Centru Universitar de Simulare în Instruirea Medicală din Moldova
Ora concluziilor la cel mai mare Centru Universitar de Simulare în Instruirea Medicală din Moldova

Ora concluziilor la cel mai mare Centru Universitar de Simulare în Instruirea Medicală din Moldova

22 iunie 2015, 16:58

Proiectul „Suport acordat departamentului sănătatea mamei și copilului al CUSIM” a făcut totalurile. În cei aproape doi ani, Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală a fost dotat cu echipament de ultimă generație și a instruit zeci de rezidenți și medici.

Proiectul de suport a fost finanțat de Agenția elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare. Acesta s-a axat nu doar pe dotarea cu echipament pentru simulare, dar și pe dezvoltarea profesională a cadrelor didactice. De asemenea, în cei trei ani au fost elaborate programe de instruire și a fost acordat suport metodologic. „ Pentru determinarea necesităților, au fost dezvoltate două cercetări mari prin care s-au depistat necesitățile și lacunele în desfășurarea instruirii la USMF. Am editat 21 de broșuri din care să se informeze atât studenții, cât și profesorii. Ele sunt și în variantă electronică pe care o poate folosi orice doritor”, a menționat directorul Departamentului Relații Externe și Integrare Europeană al USMF „Nicolae Testemițanu”, Rodica Gramma.

Reprezentantul Agenției Elvețiane pentru Dezvoltare și Cooperare, Matthias Leicht, a menționat că a rămas impresionat de calitatea instruirii de la CUSIM. „În strategia precedentă, noi am susținut domeniul sănătății mamei și copilului și perinatologia. A fost pentru prima dată când echipe multidisciplinare din care făceau parte nurse, psihologi și alți specialiști au fost instruiți împreună. Prin această abordare de echipă am observat îmbunătățirea vizibilă a calității statisticilor din domeniu. Având această experiență pozitivă a fost ușor să acceptăm susținerea departamentului din cadrul CUSIM. Acesta este cel mai bun centru de simulare din regiune”, a declarat Matthias Leicht.

„Cel mai mare avantaj al manechinelor este că poate fi scos din funcțiune dacă ceva nu merge bine în timpul instruirii și poate fi readus la „viață”. Aceasta se întâmplă până studentul se învață și nu mai greșește, ceea ce în viața reală nu poate fi făcut”, a menționat directorul CUSIM, Andrei Romancenco.

Sala de nașteri din cadrul CUSIM este dotată cu toate cele necesare pentru naștere. Manechinele pot simula nașterea în diferite situații de urgență. Conform unui scenariu este determinată situația și aceasta este gestionată de un inginer. „Mămica noastră mimează sunetele respiratorii, cardiace, tahicardie, sunt prezente și reflecțiile pupilare. De asemenea, îi putem măsura tensiunea arterială în regim real. Are și aborduri venoase astfel încât atunci când trebuie, se administrează medicamentele”, a demonstrat Corina Cardaniuc, coordonator programe obstetrică și ginecologie din cadrul CUSIM.

Acest proiect este parte integrantă a unei inițiative mai ample care vizează crearea Centrului de Simulare cu departamente de formare în medicina de urgență, anesteziologie și terapie intensivă, discipline terapeutice și medicina de familie, chirurgia mini-invazivă și sănătatea mamei și copilului.

Anastasia Rusu, MedNews

Foto: Elena Covalenco

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Ora concluziilor la cel mai mare Centru Universitar de Simulare în Instruirea Medicală din Moldova Reviewed by on . Proiectul „Suport acordat departamentului sănătatea mamei și copilului al CUSIM” a făcut totalurile. În cei aproape doi ani, Centrul Universitar de Simulare în Proiectul „Suport acordat departamentului sănătatea mamei și copilului al CUSIM” a făcut totalurile. În cei aproape doi ani, Centrul Universitar de Simulare în Rating: 0
scroll to top