28 iunie 2015

Acasă » Știri » Raportul CNAM privind executarea fondurilor pe anul 2014 a fost aprobat
Raportul CNAM privind executarea fondurilor pe anul 2014 a fost aprobat

Raportul CNAM privind executarea fondurilor pe anul 2014 a fost aprobat

24 iunie 2015, 17:04

Raportul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM) privind executarea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală în anul 2014 a fost audiat în cadrul Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie. Membrii comisiei au susținut proiectul, iar acesta urmează să fie audiat la Curtea de Conturi înainte de a ajunge în plenul Parlamentului.

Documentul a fost prezentat în cadrul Comisiei de profil unde a stârnit polemici. Mai multe semne de întrebare au apărut în privința creării fondului de dezvoltare și a datoriilor creditoare ale instituțiilor medicale. Deputații s-au interesat de necesitatea existenței acestui fond și de contribuția pe care o aduce sistemului.

Ministrul în exercițiu al Sănătății, Mircea Buga, a explicat că banii pentru acest fond nu au fost luați din fondul de bază și nu este în detrimentul cheltuielilor destinate serviciilor medicale. „Acesta a fost creat utilizând un procent din fondul de rezervă și un procent din fondul de profilaxie, în scopul creșterii calității serviciilor medicale atât la nivel de condiții cât și în domeniu dispozitivelor medicale performante”, a spus Buga.

Pentru anul 2014, CNAM a încheiat contracte cu 673 instituţii medico-sanitare şi farmaceutice. Cheltuielile totale ale instituțiilor-medico sanitare au constituit peste 4,3 miliarde de lei, în creștere cu 15% față de 2013. Instituțiile au rămas și cu datorii în mărime de 451 891,2 mii lei, din care: pentru „Retribuirea muncii”– 93 789,8 mii lei, „Produse alimentare”– 13 203,5 mii lei, „Medicamente”– 202 879,0 mii lei şi „Alte cheltuieli„– 142 018,9 mii lei.

Șefa Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Oxana Domenti, a emis o serie de recomandări pentru CNAM referitoare la necesitatea creșterii transparenței fondului de dezvoltare, rezervele ce țin de accesul populației la medicamente compensate, în special partea contractării farmaciilor din sectorul rural. Totodată, ea și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu situația financiară a instituțiilor medicale, în special a celor care au datorii față de furnizori, dat fiind faptul că aceasta conduce la crize în sistemul de sănătate, mai ales în ceea ce privește asigurarea cu medicamente. Pe de altă parte, Domenti a menționat că este îmbucurător faptul că CNAM se „întoarce cu fața la pacienți și soluționează problemele lor”.

Proiectul hotărârii pentru aprobarea Raportului privind executarea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală în anul 2014 a fost votat în Comisie, iar săptămâna viitoare acesta ar putea ajunge în Parlament.

Felicia Nedzelschi, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Raportul CNAM privind executarea fondurilor pe anul 2014 a fost aprobat Reviewed by on . Raportul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM) privind executarea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală în anul 2014 a fost audi Raportul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM) privind executarea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală în anul 2014 a fost audi Rating: 0
scroll to top