28 iunie 2015

Acasă » Știri » În Moldova a scăzut inexplicabil numărul transplanturilor
În Moldova a scăzut inexplicabil numărul transplanturilor

În Moldova a scăzut inexplicabil numărul transplanturilor

23 iunie 2015, 17:42

Numărul transplanturilor a scăzut drastic în anul 2015 comparativ cu anul precedent. Dacă în prima jumătate a anului trecut, Agenția de Transplant se putea lăuda cu 12 transplanturi de rinichi și ficat, atunci în 2015 au fost efectuate doar trei transplanturi – două de rinichi și unul de ficat.

Directorul Agenției de Transplant, Igor Codreanu, nu are o explicație clară a acestui lucru și a apelat la experți internaționali pentru a depista problema. „Ne deranjează numărul mic de transplanturi și încercăm să înțelegem care este motivul. Comunicăm intens cu spitalele autorizate și cu coordonatorii de transplant pentru a vedea dacă sunt posibilități de a detecta potențialii donatori. În cadrul proiectului Twinning vin mulți experți în Republica Moldova, care sunt receptivi la solicitările noastre. Împreună cu ei vom putea determina veriga slabă – de ce nu se monitorizează potențialii donatori și de ce aceștia nu devin donatori reali. Sperăm că acești experți vor indica lacunele care sunt în sistem”, a spus Igor Codreanu.

Principala cauză ar putea fi lipsa donatorilor. „Încercăm să dinamizăm acest fenomen împreună cu coordonatorii de transplant din spitalele autorizate pentru a obține un număr mai mare de donatori”, a spus directorul Agenției de Transplant.

90-95% dintre persoanele care au primit organe sau țesuturi noi supraviețuiesc intervenției chirurgicale. Rata de supraviețuire este identică cu cea a statelor din Europa de Vest.

La ora actuală, în Moldova sunt aproximativ 100 de persoane în lista de așteptare – 60 pentru transplant hepatic și 40 persoane pentru transplant renal. Un număr mare de oameni așteaptă transplantul de cornee.

Anastasia Rusu, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
În Moldova a scăzut inexplicabil numărul transplanturilor Reviewed by on . Numărul transplanturilor a scăzut drastic în anul 2015 comparativ cu anul precedent. Dacă în prima jumătate a anului trecut, Agenția de Transplant se putea lăud Numărul transplanturilor a scăzut drastic în anul 2015 comparativ cu anul precedent. Dacă în prima jumătate a anului trecut, Agenția de Transplant se putea lăud Rating: 0

La aceeasi tema

scroll to top