22 martie 2016

Acasă » Știri » PERICOL! Posibil focar de hepatită A la Șoldănești
PERICOL! Posibil focar de hepatită A la Șoldănești

PERICOL! Posibil focar de hepatită A la Șoldănești

2 februarie 2015, 13:11

Opt copii din raionul Șoldănești sunt suspectați de hepatita A. Ei sunt de vârstă preșcolară, sunt din aceeași localitate și au fost internați în spital.

Deși copiii acuzau dureri de burtă, amețeli și febră, părinții nu s-au adresat imediat la medic,  spun reprezentanții Centrului de Sănătate Publică din Șoldănești. În urma investigațiilor, specialiștii nu au depistat nimic suspect ce ar fi putut provoca boala. Se presupune că virusul ar fi fost adus în grădiniță de o persoană deja infectată.

Deși numărul copiilor contaminați este relativ mare, deocamdată nu poate fi vorba de un focar de hepatită A. „În raionul Șoldănești se înregistrează cazuri de îmbolnăvire cu hepatita A ca și în alte raioane. Focar endemic poate fi numit atunci când se înregistrează mai mult de 10 persoane contaminate concomitent, într-o singură localitate, cazurile urmând a fi confirmate prin teste de laborator”, susține șeful Laboratorului epidemiologic al hepatitelor virale din cadrul Centrului Național de Sănătate Publică (CNSP), Vladimir Guriev.

Potrivit lui, la ora actuală morbiditatea prin hepatita virală A este sporită în toată țara. „În anul curent au fost depistate cazuri de hepatita A în raioanele Călărași, Ungheni, Strășeni și în  municipiul Chișinău”, a spus Guriev.

Anul trecut, în Moldova, au fost înregistrate, în total, aproape 500 de cazuri de îmbolnăvire cu hepatita A – de 3-4 ori mai multe decât în 2013.

Hepatita A, cunoscută și sub denumirea de „boala mâinilor murdare”, este o boală infecțioasă acută. Virusul hepatitei A se găsește în materiile fecale ale persoanelor infectate. Se transmite atunci când o persoana ajunge în contact cu alimentele și apa contaminată, de obicei în condiții de igienă inadecvată. Persoanele infectate pot începe sa transmită infecția la aproximativ 7 zile de la expunere, chiar dacă boala este asimptomatică.

Anastasia Rusu, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
PERICOL! Posibil focar de hepatită A la Șoldănești Reviewed by on . Opt copii din raionul Șoldănești sunt suspectați de hepatita A. Ei sunt de vârstă preșcolară, sunt din aceeași localitate și au fost internați în spital. Deși c Opt copii din raionul Șoldănești sunt suspectați de hepatita A. Ei sunt de vârstă preșcolară, sunt din aceeași localitate și au fost internați în spital. Deși c Rating: 0
scroll to top