18 aprilie 2016

Acasă » Știri » SOLUȚIE UNICĂ SAU STRATAGEMĂ DE ÎMBOGĂȚIRE? Se propune scutirea importatorilor de medicamente de TVA!
SOLUȚIE UNICĂ SAU STRATAGEMĂ DE ÎMBOGĂȚIRE? Se propune scutirea importatorilor de medicamente de TVA!

SOLUȚIE UNICĂ SAU STRATAGEMĂ DE ÎMBOGĂȚIRE? Se propune scutirea importatorilor de medicamente de TVA!

4 februarie 2015, 16:05

Importatorii de medicamente ar putea fi scutiți de taxa pe valoare adăugată. Ministerul Sănătății a înaintat o inițiativă în acest sens. Astfel, pentru evitarea pierderilor, importatorii ar putea să nu mai plătească statului impozitul indirect.

Propunerea a venit după ce mai multe instituții medicale din țară s-au confruntat cu o criză de medicamente și consumabile în luna ianuarie curent. „În urma discuțiilor pe care le-am avut cu importatorii și distribuitorii de medicamente, au început livrările de medicamente în instituțiile medicale. Rămâne de soluționat doar o problemă – aprovizionarea cu consumabile (seringi și instalații pentru transfuzie)”, a menționat ministrul adjunct al Sănătății, Mihai Ciocanu.

În ultima perioadă, leul moldovenesc s-a devalorizat cu peste 20% față de valutele de referință. Agenții economici au dreptul să stabilească un adaos comercial de până la 15% în cadrul licitațiilor publice de livrare a medicamentelor către instituțiile medicale. În acest caz, agenții economici susțin că vor suporta pierderi dacă vor livra medicamente la prețurile stabilite în contracte. Pe de altă parte, legislația nu permite modificarea tarifului contractat. În acest caz, doar Guvernul și Parlamentul pot adopta o decizie de acoperire a acestor pierderi. Una din posibilități ar fi scutirea importatorilor de medicamente de TVA, care constituie 8%. „Propunerea ministerului poate fi o variantă bună, însă această metodă nu poate soluționa problema pe termen lung. Trebuie revizuit cadrului normativ, în special Legea cu privire la achizițiile publice, în vederea perfecționării mecanismului de achiziție a medicamentelor pentru spitale. S-ar putea recurge la fixarea prețului în valută și plafonarea acestuia pentru a face mai flexibilă procedra de achiziționare și pentru a evita situațiile în care importatorul nu poate aduce medicamentele din cauza deprecierii valutei naționale”, a spus Mihai Ciocanu.

Directorul general al Companiei de Asigurări în Medicină, Mircea Buga, a pledat pentru responsabilizarea agenților economici și a managerilor instituțiilor medicale. El a menționat că peste o mie de contracte din 4350 nu au fost semnate de către instituțiile-medico sanitare publice cu Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMED). „Este destul de straniu când o mie de contracte nu sunt semnate. Până ajung aceste acte la Agenția Achiziții Publice și AMED, contractele trebuie să fie semnate de directorii de spitale. Aceste contracte nesemnate vin de la 300 de centre de sănătate autonome, șefii cărora trebuie instruiți și sensibilizați. Ne propunem să facem contracte multianuale cu unele instituții medicale strategice. Eventual, pot fi perfectate și contracte multianuale de achiziție, pentru a evita blocajele pe viitor. Pentru asta, însă, trebuie modificată legislația”, a explicat Mircea Buga.

Agenții economici au fost avertizați că dacă nu își onora angajamentele contractuale în cadrul achizițiilor publice riscă să fie incluși în „lista neagră” a instituțiilor medicale. În anul 2014, trei importatori au nimerit în această listă dezonorantă din cauza neîndeplinirii prevederilor contractuale.

Felicia Nedzelschi, Anastasia Rusu, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
SOLUȚIE UNICĂ SAU STRATAGEMĂ DE ÎMBOGĂȚIRE? Se propune scutirea importatorilor de medicamente de TVA! Reviewed by on . Importatorii de medicamente ar putea fi scutiți de taxa pe valoare adăugată. Ministerul Sănătății a înaintat o inițiativă în acest sens. Astfel, pentru evitarea Importatorii de medicamente ar putea fi scutiți de taxa pe valoare adăugată. Ministerul Sănătății a înaintat o inițiativă în acest sens. Astfel, pentru evitarea Rating: 0
scroll to top