7 iulie 2015

Acasă » Știri » În Moldova a fost înregistrat primul purtător de holeră din acest an
În Moldova a fost înregistrat primul purtător de holeră din acest an

În Moldova a fost înregistrat primul purtător de holeră din acest an

3 iulie 2015, 10:42

Specialiștii Centrului Național de Sănătate Publică (CNSP) au identificat primul purtător de holeră în acest an. Potrivit medicilor de la CNSP, persoana bolnavă este o femeie de 59 de ani care face parte din grupul populației cu risc sporit de contractare a acestei infecții. În același timp, din 2001 în Moldova nu s-a înregistrat nici un caz de holeră.

Tulpina descoperită poartă denumirea științifică de Vibrio cholerae O1 netoxigenă, care este sensibilă la antibioticele uzuale. Medicii de la CNSP întreprind măsuri în privința persoanei purtătoare de holeră, precum și în privința celor care au contactat cu ea, executând și controlul mediului ambiant. „Femeia a fost controlată la internarea în spital. I s-a depistat tulpina infecției, dar pacienta nu a manifestat nici un simptom de holeră”, a comunicat pentru MedNews vicedirectorul CNSP pentru controlul și prevenirea bolilor transmisibile, Stela Gheorghiță.

Numărul persoanelor din contingentele de risc investigate la holeră este în scădere în ultimii ani (3550 în 2014 comparativ cu 4265 în 2013), 92,6% fiind persoane internate în azilurile pentru bătrâni, staționare de psihiatrie și dispensare narcologice.

Începând cu 2007, holera este depistată periodic în diferite locații din țară. În 2014 cele mai multe tulpini au fost depistate în râul Răut, mai sus de or. Florești.

Holera este o maladie diareică acută, cu potenţial înalt de răspândire, care poate evolua în forme grave, uneori în lipsa tratamentului, soldate cu deces. Agentul patogen poate fi transmis prin consumul de pește și a altor produse din bazinele acvatice contaminate sau în timpul scăldatului. Debutul bolii este brusc, simptomul de bază fiind o diaree apoasă însoţită de colici abdominale. Apoi apare voma. Pierderea rapidă de lichide duce la deshidratarea organismului, apar convulsii, crampe musculare, scade tensiunea arterială. Tratamentul adecvat şi optim al bolnavilor cu holeră este posibil numai în condiţii de staţionar. Fără tratament letalitatea poate atinge 60%.

Felicia Nedzelschi, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
În Moldova a fost înregistrat primul purtător de holeră din acest an Reviewed by on . Specialiștii Centrului Național de Sănătate Publică (CNSP) au identificat primul purtător de holeră în acest an. Potrivit medicilor de la CNSP, persoana bolnavă Specialiștii Centrului Național de Sănătate Publică (CNSP) au identificat primul purtător de holeră în acest an. Potrivit medicilor de la CNSP, persoana bolnavă Rating: 0
scroll to top