28 iunie 2015

Acasă » Știri » Un pas inainte pentru sistemul de transplant din Moldova
Un pas inainte pentru sistemul de transplant din Moldova

Un pas inainte pentru sistemul de transplant din Moldova

16 mai 2014, 11:45

Recent, Ministerul Sănătăţii a aprobat regulamentul privind mecanismul de finanţare a instituţiilor medico-sanitare autorizate pentru prelevarea de organe de la pacienţi aflaţi în moarte cerebrală.

Prin acest ordin au fost desemnate instituțiile medicale și au fost pregătiți coordonatorii de transplant. Astfel, Spitalul de Urgență, Spitalul „Sfânta Treime” și Institutul de Neurologie, sunt autorizate să preleveze organe de la pacienții în moarte clinică. Pe 7 şi 8 martie, curent, la spitalul Clinic Republican au fost efectuate primele transplanturi de ficat şi rinichi de la donatori aflaţi în moarte cerebrală.

În prezent, Agenţia de Transplant din Moldova se bucură de consolidare din partea Uniunii Europene, prin proiectul Twinning ce prevede îmbunătăţirea cadrelor şi instruirea acestorade către medici din Spania şi Franţa, cu o vastă experienţă în domeniu.

Chirurgul Vladimir Hotineanu a remarcat reticenţa oamenilor faţă de donarea de organe. „Cultura sanitară din domeniul transplantologiei şi acceptul populației pentru donare de organe, sunt chestiuni ce necesita revizuire”. Întrebat despre ordinea în care rudele îşi dau acordul pentru prelevare, vice-directorul Agenţiei de Transplant Grigore Romanciuc, a declarat că operaţia are loc numai cu acordul scris, liber, prealabil şi expres, dat de către rudele de gradul I. „Dacă în timpul vieţii donatorul ar fi fost de acord cu prelevarea de organe, iar rudele se opun totuşi operaţiei, atunci, evident că decizia persoanei în moarte clinică este obstricţionată.”

Actualmente, singura instituție medicală din țară, dotată cu utilaj absolut nou și modern pentru efectuarea operațiilor de transplant este Spitalul Republican. Anul acesta, medicii intenţionează să efectueze 10 transplanturi de ficat şi 20 de transplanturi renale.

Pentru MedNews: Djulieta Ardovan

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Un pas inainte pentru sistemul de transplant din Moldova Reviewed by on . Recent, Ministerul Sănătăţii a aprobat regulamentul privind mecanismul de finanţare a instituţiilor medico-sanitare autorizate pentru prelevarea de organe de la Recent, Ministerul Sănătăţii a aprobat regulamentul privind mecanismul de finanţare a instituţiilor medico-sanitare autorizate pentru prelevarea de organe de la Rating: 0
scroll to top